Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 10-02-2006

Televisie LET OP: EMBARGO TOT 18.30 UUR TWEEVANDAAG
Uitzending vrijdag 10 februari
Nederland 2 - 17.58 uur

Veiligheid Rotterdammers bij zware storm in geding ZUIDHOLLANDSE MAESLANTKERING ONBETROUWBAAR

De Maeslantkering, het sluitstuk van de Deltawerken in de Nieuwe Waterweg, is veel minder veilig dan gedacht. De eis is dat de waterkering slechts éénmaal per duizend keer zou mogen weigeren. Uit de resultaten van de periodieke controle van Rijkswaterstaat, waar TWEEVANDAAG over beschikt, blijkt dat die norm bij lange na niet gehaald wordt. De waterkering weigert éénmaal per negen keer. Ook wanneer er technisch wordt ingegrepen, wordt de norm niet gehaald: dan nog weigert de waterkering éénmaal per honderd keer.

De dijkgraaf van Zuid-Holland, Jan Geluk, maakt zich grote zorgen. Hij heeft inmiddels een brandbrief geschreven aan de provincie en de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat. De dijkgraaf eist op korte termijn maatregelen om de veiligheid van zijn gebied te garanderen: "Nu de Maeslantkering niet voldoet aan de normen, moeten alle dijken in het gebied worden verstevigd." In het risicogebied wonen circa 1,2 miljoen mensen.

Nog maar enkele weken geleden kwam een delegatie uit New Orleans naar Nederland om de Deltawerken en de Maeslandtkering te bewonderen. De Maeslantkering kostte circa half miljard euro.