Time : 4:00:02 PM
Date : Friday, February 10, 2006
Sender Name: Influenza

Interministerieel commissariaat Influenza: stand van zaken week 7

Het interministerieel commissariaat Influenza heeft in samenwerking met het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de "Handleiding voor Journalisten" opgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) naar het Nederlands vertaald. De Franstalige versie werd aangeleverd door de WHO zelf. Beide versies zijn beschikbaar op de website www.influenza.be onder "publicaties" en "beroepsleven". Deze handleiding wil de journalisten meer informatie aanreiken over het griepvirus, de vogelgriep en waarom er sprake is van een risico op een grieppandemie. Als de wereld geconfronteerd zou worden met een uitbraak van een nieuw griepvirus, dan zal een goede informatieverspreiding naar zowel de verschillende doelgroepen als naar het grote publiek primordiaal zijn om de situatie zo goed mogelijk te beheersen. De pers speelt een belangrijke rol om er samen met ons voor te zorgen dat iedereen goed geïnformeerd is en blijft. Het interministerieel commissariaat heeft in het verlengde hiervan een folder aangemaakt voor de Belgische journalisten met meer informatie over de Belgische aanpak.

Woensdag meldde de wereldorganisatie voor Dierengezondheid (OIE) dat er vogelgriep werd vastgesteld in Nigeria, Afrika. Dit is de eerste keer dat het vogelgriepvirus H5N1 werd waargenomen op het Afrikaanse continent. Nigeria is onmiddellijk gestart met het opruimen van de zieke dieren. De omringende landen worden aangespoord om de waakzaamheid te verhogen. Het is belangrijk om snel op te treden als er een haard van vogelgriep wordt ontdekt. De bronaanpak die werd overeengekomen op internationaal niveau is de beste strategie om de verspreiding van het vogelgriepvirus onder de vogelpopulatie zo veel mogelijk in te perken.

De Europese Commissie heeft ook bekend gemaakt dat in een laboratorium in Griekenland bij de stalen van drie zwanen die dood werden aangetroffen in de regio van Thessaloniki en Pieria het vogelgriepvirus H5 werd vastgesteld. Het Europese
referentielaboratorium in Weybridge, Engeland, zal onderzoeken of de zwanen stierven aan het voor de mens gevaarlijke vogelgriepvirus H5N1. De Griekse autoriteiten zullen in samenwerking met de Europese commissie een aantal voorzorgsmaatregelen opstarten om een verdere verspreiding van het vogelgriepvirus tegen te gaan.

Om de vogelgriepproblematiek beter te kunnen opvolgen heeft het interministerieel commissariaat Influenza twee nieuwe rubrieken op de website www.influenza.be aangemaakt. In de rubriek "getroffen landen" kunnen de bezoekers snel een overzicht vinden van de landen waar in 2005 en 2006, H5N1 werd vastgesteld. Dit overzicht is belangrijk voor reizigers die snel willen te weten komen of er vogelgriep is in het land van bestemming en voor artsen in het kader van de procedure: "vermoeden van A/H5N1 bij een mens". Een andere rubriek geeft een overzicht van de menselijke slachtoffers van het vogelgriepvirus. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de aantallen meegedeeld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en die die bekend gemaakt worden door de gezondheidsautoriteiten van het getroffen land. De WHO maakt haar resultaten pas bekend na bevestiging door de door hen erkende laboratoria. Deze procedure zorgt voor enige vertraging maar geeft wel de meest zekere informatie weer. Ten slotte werd de website ook in samenwerking met de Duitstalige gemeenschap vertaald naar het Duits.

Personen die meer willen weten over de gewone seizoensgriep, de vogelgriep of een eventuele grieppandemie kunnen terecht op de website www.influenza.be of bellen naar het gratis nummer 0800 99 777.

Contactpersoon voor de pers:
Inge Jooris
Tel: 02/208 32 00
GSM: 0475/ 80 04 87
ij@influenza.be

URL: http://www.influenza.be Picture: (None)
Attachments: (None)

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR