Ingezonden persbericht

Educatief bewustwordingsspel mikt op landelijke prijs

SARAH'S WERELD? HET 'EI VAN COLUMBUS'



NEDERLAND, 20060210 -- BOXTEL - De Angelaschool in Boxtel is genomineerd voor 'het Ei van Columbus'. De 2-jaarlijkse prijs voor innovatie en duurzaamheid wordt uitgeloofd door acht ministeries: VROM, EZ, LNV, OC&W, BZ/OS, V&W, SZW en VWS. Deelnemers zijn overheidsinstanties, dienstverlenende organisaties, bedrijven, onderzoeksinstituten en instellingen voor hoger- of beroepsonderwijs en volwasseneneducatie.


De Brabantse Angelaschool voor basisonderwijs die heel enthousiast bezig is met het nieuwe duurzaamheidsproject 'SARAH's Wereld', werd door de provincie Noord Brabant aangemeld. Op dinsdag 14 februari worden de zes winnaars in de diverse categorieën bekendgemaakt, evenals de winnaar van het 'Jeugd Ei van Columbus'. De prijsuitreiking (12.500,- euro) vindt plaats in theater Spant! in Bussum.

SARAH's Wereld is een lespakket voor de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs. Het werd ontwikkeld door het Wuppertal Institut (WI) voor Klimaat, Milieu en Energie. De Nederlandse milieu-econoom en publicist Liesbeth Bakker introduceerde het project in Nederland en maakte de vervolgmodules 'Sarah op School' en 'Bij Sarah Thuis'. Sinds 2001 zijn zeer succesvolle pilots uitgevoerd aan zo'n 200 basisscholen in Limburg en Brabant. De Provincie Limburg maakt verdere uitbreiding vanaf 2005 mogelijk. Het project wordt nu in heel Nederland verspreid.

Bijzonder

De acht ministers belonen met deze wedstrijd organisaties die een bijzondere bijdrage leveren aan duurzame ontwikkeling. De 24 inzenders hebben innovatieve bedrijfsvoeringsconcepten, vernieuwende producten of bijzondere onderwijsprojecten bedacht. De reikwijdte gaat van internationale partnerschappen tot lokale initiatieven. Er zijn zes wedstrijdcategorieën. Voor elke categorie is er een wisseltrofee én 12.500 Euro. Bovendien is er het 'Jeugd Ei van Columbus'. De Angelaschool neemt met SARAH deel in categorie VI: kleinschalige duurzaamheid. Hierin dingen opvallende innovatieve projecten mee die o.a. 'leren voor duurzame ontwikkeling' bevorderen of focussen op sociale, ecologische en economische aspecten van duurzaamheid.


Jury

De inzendingen worden beoordeeld door een onafhankelijke vakjury bestaande uit:
- mevr. Rietje van Dam-Mieras (OU) - voorzitter
- G.P.J. Dijkema (TU Delft)
- A.B. de Graaf (HBO-raad)
- L.H. Immers (TNO)
- A. Kraaijeveld (Netherlands Water Partnership)
- P. Lammers (adviseur ontwikkelingssamenwerking)
- H. Nijhuis (SenterNovem)
- R. van Raaij (Stuurgroep Leren voor Duurzame Ontwikkeling)
- mevr. M. Stolk (Gemeente Vianen)
- mevr. C. Voordendag (NBvP, Vrouwen van Nu).

Daarnaast door een Jeugdjury die wordt gevormd door leerlingen van groep 8 van alle Nederlandse basisscholen. Zij bezoeken sinds 10 november 2005 alle kandidaten voor het Ei van Columbus 2006. De genomineerden leggen aan de kinderen uit, hoe innovatief en duurzaam hun inzendingen is. Samen maken ze een internetpresentatie en een 'commercial' in de vorm van een podiumpresentatie. De Jeugdjury beslist op 31 januari 2006 welke inzending de Jeugdprijs wint. De winnaar wordt twee weken later in Bussum bekendgemaakt.

___________________________________________________________
EINDE PERSBERICHT

Parkstad Limburg, 10-2-2006

Voor meer informatie:
www.ei-van-columbus.nl
www.vrom.nl/pagina.html?id=21899
www.sarahswereld.nl

Nederland:
NME Centrum Parkstad Limburg:
Tel. 045-5418758


Duitsland:
Liesbeth Bakker/ International Sustainability Projects
Technologiezentrum Wuppertal
Lise Meitnerstr. 5-9
D-42119 Wuppertal
Tel. +49-202-4296677
bakker.wuppertal@web.de


WAT IS EEN 'EI VAN COLUMBUS'?
Het oplossen van een moeilijkheid die eenvoudig is, als men er maar eenmaal opgekomen is.
(Van Dale)




SARAH