Nighttown Rotterdam

ZA 11.02 SPINVIS + support act LPG

Na jaren van experimenteren, opnemen, knippen en plakken op een computer in zijn woning in Nieuwegein stuurt Erik de Jong in 2001 een cassette met schetsen van drie nummers naar platenmaatschappij Excelsior. Labelbaas Ferry Roseboom is enthousiast en twee weken later besluit Excelsior Spinvis te tekenen. Het wordt het begin van een muzikale carrière die door de pers alom wordt geprezen. De nieuwe cd Dagen van Gras, Dagen van Stro is net uit en nu al een groot succes. Binnen 2 weken staat dit bijzondere album op 12 in de radio 3FM Mega Album top 100. Reden genoeg om dit talent live in Nighttown te komen bekijken!

In 2002 verschijnt het debuutalbum Spinvis, de pers en het publiek is direct enthousiast. Het album belandt uiteindelijk op de tweede plaats in OOR's eindlijst en ook ontvangt hij in zijn debuutjaar een Essent Award. Erik de Jong zag zichzelf niet als live-artiest, maar het tegendeel bleek waar toen hij datzelfde jaar al met zevenkoppige band op het podium van Crossing Border stond. Sindsdien voelt Spinvis zich in het podiumcircuit prima thuis.

In 2003 verschijnt het tweede album, Nieuwegein Aan Zee. Een jaar later ontvangt hij een Zilveren Harp en een Annie M.G. Schmidt Prijs. Deze laatste ontvangt hij voor het lied Voor Ik Vergeet, uitgevoerd door Lenette van Dongen. Erik de Jong componeert ook de titelsong voor Medea, de televisieserie van regisseur Theo van Gogh. Tijdens het Noorderslag festival in 2005 presenteert The Ringtone Society een website die is gericht op de artistieke ontwikkeling van de ringtones. Spinvis leverde daar de ringtone Idee Zeventien voor aan. In samenwerking met LPG verschijnt de split (vinyl-)single Sparrow/Goochelaars en Geesten, het laatste is een nieuw Spinvis-nummer.

En dan is er nu Dagen van Gras, Dagen van Stro, meteen al een groot succes. Volgens Erik de Jong is het nieuwe album veel persoonlijker dan z'n eerste: "De liedjes lijken vanouds weer te gaan over de nimmer eindigende worsteling van het individu met de anderen, maar nu meer vanuit de ik-vorm. De afgelopen drie vreemde jaren leverden daarvoor stof in overvloed." Aldus is het album ook de weerslag van die periode waarin De Jong behalve een grote naam in de popmuziek werd, ook tegen wil en dank betrokken raakte bij de maatschappelijke onrust hier te lande; dit vanwege z'n composities voor Theo van Gogh en het 'verboden' stuk 'Het mes van God'.

Ook al is Erik de Jong een laatbloeier (hij is inmiddels 44); het lijkt erop dat hij zijn roots gevonden heeft. In drie jaar tijd heeft de Nieuwegeiner een CV weten op te bouwen waar menig muzikant jaloers op is. Dat niet alleen zijn CV indrukwekkend is, maar dat hij live ook weet te boeien, bewijst hij op 11 februari. Dan staat hij samen met support act LPG in Nighttown.

ZA 11.02 SPINVIS + support act LPG (Grote Zaal)
Zaal open 20.00 uur / Aanvang 21.00 uur
EUR 17,50 excl. voorverkoopkosten + lidmaatschap
Voorverkoop bij Ticket Service, Plato, Velvet, IT Donner

www.nighttown.nl/ www.excelsior-recordings.com / www.spinvis.be

Erik de Jong is beschikbaar voor interviews en wat dies meer zij.

Albumpromo's, afbeeldingen van de hoes en beeldmateriaal van Spinvis zijn op aanvraag beschikbaar.

Vragen of opmerkingen? Meer informatie of fotomateriaal? Neem contact op met Saskia de Feijter. T: 010-4361210 of E: saskia@nighttown.nl

---- --