Gemeente Leeuwarden

Rondleidingen Oldehoofsterkerkhof

Bron: Gemeente Leeuwarden (02-02-2006) De archeologische opgravingen in de zuidwesthoek van het Oldehoofsterkerkhof zijn op dit moment in volle gang. De gemeente Leeuwarden nodigt geïnteresseerden uit om deel te nemen aan één van de rondleidingen op zaterdag 11 februari aanstaande tijdens deze opgraving.
Tussen 10.00 uur en 16.00 uur geeft archeoloog Jan Willem Oudhof zes rondleidingen (maximaal 25 personen per groep). De rondleidingen zijn gratis. U kunt zich aanmelden tot maandag 6 februari via het e-mailadres rondleidingohk@leeuwarden.nl Aanmeldingen worden behandeld in volgorde van binnenkomst. U ontvangt uiterlijk donderdag 9 februari een bevestiging of afmelding.

De rondleidingen in de zuidoosthoek op 16 juli 2005 waren al snel volgeboekt en we moesten een aantal mensen teleurstellen. Heeft u toen een rondleiding gehad, dan wordt u ditmaal eerst op de wachtlijst gezet, om iedereen een kans te geven.

De Oldehoveterp is al eeuwen oud. Volgens archeoloog Jan Willem Oudhof was de terp vroeger niet zo leeg als het nu is. Tussen 500 en 1000 na Christus was op en rondom de terp volop bebouwing. Tijdens de opgravingen zijn de archeologen gestuit op een middeleeuwse waterput, funderingen van twee kerken en op restanten van een Romeinse boerderij. `De Romeinse boerderij is echt uniek in Friesland', aldus Oudhof. De afgravingen zetten zich voort. `Het is afwachten welke nieuwe ontdekkingen we de komende tijd zullen doen.' Vanaf week zeven worden enkele archeologische vondsten tentoongesteld in de hal van het Stadskantoor.