Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Zesde Leidse Taalkunde Olympiade

Persbericht Universiteit Leiden
7 februari 2006

De Leidse Taalkunde Olympiade voor scholieren, die als voorronde dient voor de Internationale Taalkunde Olympiade, wordt gehouden op zaterdag 11 februari. Tijdens deze wedstrijd verdiepen scholieren zich in ingewikkelde taalkundige vraagstukken die gaan over oude en moderne talen uit de hele wereld. De Leidse Taalkunde Olympiade mag zich ieder jaar verheugen in een toenemend aantal deelnemers. In 2005 waren er 80 deelnemers.

Leidse Taalkunde Olympiade
Tijdens de Leidse Taalkunde Olympiade proberen scholieren van vier, vijf en zes VWO vanuit heel Nederland de oplossingen te vinden van uiteenlopende taalkundige puzzels in de categorieën Nederlands, Schriftsoorten en Vreemde Talen. Met logisch redeneren en een beetje wiskundig inzicht ontcijferen ze bijvoorbeeld Chinese karakters of vertalen ze Nederlandse zinnen in het Gotisch. De opgaven worden gemaakt door de opleiding Vergelijkende Indo-Europese Taalwetenschap in samenwerking met andere taal- en cultuurstudies. Voor de winnaars zijn er mooie prijzen, zoals woordenboeken, populair-wetenschappelijke naslagwerken en boekenbonnen. De vier beste deelnemers mogen door naar de Internationale Taalkunde Olympiade die dit jaar in Estland gehouden wordt.

Internationale Taalkunde Olympiade
Aan de Internationale Taalkunde Olympiade doen circa twaalf teams mee uit landen als Rusland, Nederland, Finland, Roemenië en Bulgarije. De deelnemers kunnen zowel individueel prijzen winnen als met hun hele team. De organisatie van de Internationale Taalkunde Olympiade rouleert onder de deelnemende landen. De vierde editie zal plaatsvinden aan de Universiteit van Tartu in Estland, van 1 tot 6 augustus 2006.

Achtergrond
De Leidse Taalkunde Olympiade is een initiatief van prof.dr. A. Lubotsky, verbonden aan de opleiding Vergelijkende Indo-Europese Taalwetenschap. De Leidse Taalkunde Olympiade vond voor het eerst plaats in 2001 en wordt sindsdien jaarlijks georganiseerd door de Faculteit der Letteren van de universiteit. Het Nederlandse team won de eerste prijs in 2003 in Bulgarije en in 2005 in Leiden bij de Internationale Taalkunde Olympiade.

Meer informatie
Voor meer informatie over de Leidse of de Internationale Taalkunde Olympiade: www.olympiade.leidenuniv.nl