Gemeente Leiden

Persbericht 25 januari 2006

Rembrandt Concertreeks in Leiden: Virtuoos! Ongehoord Rembrandt

De Faculteit der Kunsten van de Universiteit Leiden, Stedelijk Museum De Lakenhal en muziektheaterensemble De VeenFabriek maken een begin met een nieuwe concertreeks in Leiden. In deze reeks zoeken de drie partners naar elkaars inspiratiebronnen. Dit is een van de kenmerken van de hedendaagse kunstbeleving, waarin de grenzen tussen verschillende kunstdisciplines en wetenschap langzaam maar zeker vervagen. In 2006 is de concertreeks over vier weekenden verspreid (februari, april, oktober, november). Op zaterdag 11 en zondag 12 februari is het eerste weekend met de mogelijkheid om twee opeenvolgende concerten te bezoeken in Stedelijk Museum De Lakenhal en in Scheltema. In De Lakenhal is zeventiende-eeuwse muziek te beluisteren en in Scheltema zijn er hedendaagse composities te horen. Publiek heeft de mogelijkheid om deze bijzondere combinatie van een zeventiende-eeuws concert én een concert nieuwe muziek in één gelegenheid te bezoeken. Zo ontmoeten in deze concerten componisten uit Rembrandts dagen componisten van deze tijd. Bijzonder is de openbare repetitieperiode die aan de concerten voorafgaat, waardoor het publiek inzicht krijgt in het ontwikkelingsproces van het concert.

Concerten
De concerten met zowel zeventiende-eeuwse composities als nieuw geschreven composities worden uitgevoerd door studenten van het Koninklijk Conservatorium. Jong muzikaal talent, dat op professionele basis muziek beoefend en voor wie een carrière op de internationale podia tot de mogelijkheden behoort. Het totale programma van de zeventiende-eeuwse concerten geeft een goed beeld van het muzikale klimaat in Leiden en Amsterdam, ten tijde van de bekende schilder. Op 11 en 12 februari is het programma getiteld: «'t Uitnement Kabinet'». De bezetting van het ensemble is: blokfluit, viool, viola da gamba, klavecimbel Uitgevoerd worden werken van componisten als Schop, Luidhens, Herwig v. Noort, Kist en Matthijsz, Barlasca, Hammerschmidt, Merula en W. Lawes Het geheel staat onder leiding van Reine-Marie Verhagen. De hedendaagse composities worden speciaal voor deze concertreeks geschreven door talentvolle compositiestudenten. De nieuwe composities zijn geïnspireerd op het leven en werk van Rembrandt. Op 11 en 12 februari zij er zes muziekstukken van acht minuten te beluisteren. Het veertien-persoons ensemble onder leiding van Taco Kooistra, bestaat uit studenten op fluit, klarinet, percussie, saxofoon, contrabas, cimbalon, akoestisch gitaar, trompet en harp. Op één middag of ochtend worden de twee concerten van ongeveer 45 minuten uitgevoerd. Een combinatie van oude en hedendaagse muziek. Het publiek wandelt na het eerste concert in De Lakenhal naar het tweede concert in Scheltema.

Concertlocaties
Het Stedelijk Museum De Lakenhal is gevestigd in een prachtig historisch gebouw uit 1640, ontworpen door Arent van 's Gravesande. De Lakenhal werd in 1874 als museum voor het publiek opengesteld. De zeventiende-eeuwse concerten vinden plaats in de museumzaal met de klinkende titel De Grote Pers. In Scheltema worden de nieuwe composities uitgevoerd. Dit complex, voorheen een dekenfabriek, is de afgelopen periode ingrijpend verbouwd door en in opdracht van de eigenaar, de Gemeente Leiden. Het complex biedt plaats aan velerlei activiteiten op het gebied van beeldende kunst, muziektheaterproducties, erfgoedpresentaties, cultuureducatie én concerten.

Data

Concerten
Zaterdag 11 februari
15.00 uur De Lakenhal 17e-eeuwse muziek
16.15 uur Scheltema 21e-eeuwse composities
Zondag 12 februari
11.00 uur De Lakenhal 17e-eeuwse muziek
12.15 uur Scheltema 21e-eeuwse composities

Openbare repetities

De Lakenhal: donderdag 9 en vrijdag 10 februari, 10.00-16.00 uur (op vertoon van geldig toegangsbewijs museum) Scheltema: dinsdag 7 t/m vrijdag 10 februari, 10.00-13.30 uur (gratis toegang)

Informatie en kaartverkoop

Informatie

- www.kunstenenwetenschappen.nl


- Rosalien van der Poel, Universiteit Leiden, Faculteit der Kunsten, tel. 071 527 18 04, e-mail: rhm.vanderpoel@kunsten.leidenuniv.nl.

Reserveren

- Ticketshop Koninklijk Conservatorium
Juliana van Stolberglaan 1 | Den Haag

ma t/m vr 13-17 uur | 070 315 1510 | ticketshop@admin.koncon.nl
- Rembrandt Ontvangsthal (ook voorverkoop)
Scheltema | Marktsteeg 1 | Leiden
dagelijks 10-17 uur

Kaartverkoop

- Stedelijk Museum De Lakenhal | Oude Singel 28-32 | Leiden | 071 516 5360
- Scheltema | Marktsteeg 1 | Leiden

Toegang E 10,- (E 5,- per concert)

Info: Rosalien van der Poel, rhm.vanderpoel@kunsten.leidenuniv.nl, 071 527 1804.


-----------------------

---- --