Voedingcentrum


Vraagtekens bij Amerikaans onderzoek naar effect groente/fruit en vet

11 februari 2006

Bij een grote Amerikaanse studie is geen effect naar voren gekomen van minder vet en iets meer groente en fruit eten op de kans op hart- en vaatziekten en kanker. Bij de studieopzet zijn echter vraagtekens te zetten. Zo is er geen onderscheid gemaakt naar het soort vet terwijl ook factoren als het lichaamsgewicht en lichaamsbeweging niet zijn meegenomen.
Om hart- en vaatziekten te voorkomen, adviseert het Voedingscentrum onder meer voldoende beweging, een gezond gewicht, weinig verzadigd vet, voldoende volkoren producten, groente en fruit, en één tot twee keer per week (vette) vis.

In de studie, gepubliceerd in de gezaghebbende Journal of the American Medical Association van 8 februari, werden ongeveer 49.000 vrouwen tussen de 50 en 80 jaar zoân acht jaar lang gevolgd, waarbij de helft het advies kreeg minder vet en meer groente en fruit te eten. De andere helft bleef eten zoals ze gewend waren.

Uitkomsten
Door vragenlijsten af te nemen, kregen de onderzoekers een beeld van veranderingen in het eetpatroon bij de eerste groep. Deze vrouwen bleken gemiddeld zeven procent minder energie uit vet te halen dan vroeger. In totaal kregen ze twee procent minder calorieën binnen en vielen ze een kleine kilo af. Verder aten ze gemiddeld één portie groente of fruit per dag extra.
Vervolgens werd gekeken naar het voorkomen van hart- en vaatziekten en borst- en dikkedarmkanker in beide groepen. Daarbij kon geen aantoonbaar effect worden vastgesteld van de veranderingen in het eetpatroon. Ook werd onder meer het cholesterol- en insulinegehalte in het bloed gemeten, evenals de bloeddruk. Deze lieten een bescheiden verbetering zien.

Verklaringen
De uitkomsten zijn opmerkelijk, omdat in andere, kleinere studies wel een positief effect is gevonden op het ziekterisico. Er zijn verschillende verklaringen voor. Belangrijk is dat er geen onderscheid werd gemaakt naar het soort vet. Zowel het gebruik van verzadigd als onverzadigd vet daalde. Bekend is dat het met het oog op hart- en vaatziekten vooral belangrijk is om te minderen met verzadigd vet en transvet. Daarnaast gingen de vrouwen van gemiddeld drie porties groente en fruit naar vier tot vijf porties per dag, terwijl vijf tot zes porties per dag werden aanbevolen.
Behalve het eetpatroon spelen bij hart- en vaatziekten ook andere factoren een grote rol. Zo is in het onderzoek niet speciaal iets gedaan om het lichaamsgewicht te verbeteren, terwijl de betrokken vrouwen vaak overgewicht hadden. De kleine kilo gewichtsverlies die bleek op te treden, kon daar niets aan veranderen. Ook kregen de vrouwen geen advies over de hoeveelheid lichaamsbeweging en is daar verder in het onderzoek ook niet naar gekeken. In andere studies werd de leefstijl wel op meerdere punten en drastischer aangepast. Onlangs nog bleek uit een grote meta-analyse dat het eten van veel groente en fruit de kans op een beroerte aanzienlijk verkleint.

Wat betreft het risico op kanker kan de duur van het onderzoek te kort zijn geweest, of de leeftijd van de vrouwen al te hoog, om effecten te kunnen meten. De vorming van tumoren kan al in een veel vroegere fase hebben plaatsgevonden, terwijl de tumorgroei een veel langere periode dan acht jaar kan omvatten.