Gemeente Hengelo

FIT NO FAT TEST voor heel Hengelo

Het FIT NO FAT project gaat door. Het college van B en W en de samenwerkingspartners hebben hiertoe besloten, mede naar aanleiding van de succesvolle proef in Groot Driene Zuid. Alle inwoners van 25 tot 65 jaar krijgen de komende jaren een FIT NO FAT TEST aangeboden. Ruim 2600 inwoners van de buurten Groot Driene-Noord en De Noork ontvangen deze week een persoonlijke uitnodiging voor deelname aan de gratis FIT NO FAT TEST op zaterdag 11 februari in sportzaal Groot Driene.

Er is momenteel volop aandacht voor het thema gezondheid en bewegen. Veel mensen eten te veel, te vet, te zoet, gebruiken te veel alcohol of ze roken. Ook bewegen veel mensen te weinig, met onder meer overgewicht als gevolg. De afdeling Sport & Recreatie van de gemeente Hengelo organiseert daarom de campagne FIT NO FAT voor een actieve leefstijl. Zij doet dat samen met Sportraad Overijssel, Ziekenhuisgroep Twente (SMT), Carint en Menzis. Doel van het FIT NO FAT project is bevordering van een actieve leefstijl van mensen tussen de 25 en 65 jaar. Na afloop van de test krijgt men een adviesgesprek plus een aanbod voor sportieve activiteiten.

Vijf onderdelen

De FIT NO FAT TEST bestaat uit de volgende onderdelen:
1. Bepalen van de leefstijl: voeding, roken, drinken en bewegen.
2. Meten van: bloeddruk, cholesterol, glucose, Body Mass Index en buikomvang.

3. Testen van: uithoudingsvermogen, kracht en lenigheid.
4. Bepalen van de uitslag. Deelnemers krijgen de uitslag mee naar huis.

5. Adviesgesprek: deskundige bespreekt leefstijl en testresultaten waarbij men wordt gestimuleerd om tot actie over te gaan.

Uitslagen Groot Driene Zuid

Op 15 oktober 2005 is de eerste FIT NO FAT TEST gehouden voor de bewoners van de buurten Anninkshoek, Nijhofshoek, Groot Driene Zuid en het buitengebied van Groot Driene. Van de 2400 uitgenodigde mensen hebben er bijna 400 deelgenomen aan de test. De gemiddelde leeftijd was 50 jaar. Er deden iets meer mannen dan vrouwen mee.

De buikomvang is bij een grote meerderheid (77% van de vrouwen, 87% van de mannen) te hoog. Zij lopen enig risico op het krijgen van hart- en vaatziekten, type 2 diabetes mellitus en kortademigheid. De Body Mass Index (BMI) is een maat voor een gezond gewicht. Van de deelnemers had ongeveer de helft (46% van de vrouwen en 61% van de mannen) overgewicht of ernstig overgewicht.

Al was het een momentopname, van de vrouwen heeft 20% en van de mannen 23% een te hoge bloeddruk (boven 90mmHg). Er zijn geen deelnemers met een sterk verhoogd glucosegehalte gemeten. Daarentegen is wel een verhoogd cholesterolgehalte waargenomen bij bijna de helft, dus met waarden tussen 5,0 en 7,8 mmol/liter. Een te hoog cholesterolgehalte in het bloed is één van de belangrijkste risicofactoren voor het krijgen van hart- en vaatziekten, net als roken en een te hoge bloeddruk. Dit tast de gezondheid van onze bloedvaten aan: de kans op een hartinfarct wordt groter naarmate er meer risicofactoren in het spel zijn.

45% van de mannen en 35% van de vrouwen scoorde onvoldoende of zeer onvoldoende in de fietstest die het uithoudingsvermogen test.

De deelnemers scoorden prima bij de buikspieroefening. De lenigheid van de onderrug is over het algemeen in orde, maar niet van de schoudergordel. Meer dan 40% scoort te laag op dit onderdeel. De knijpkracht is bij vrouwen beter ontwikkeld dan bij mannen.

De komende jaren worden gebruikt om alle inwoners van Hengelo tussen de 25 en 65 jaar te laten deelnemen aan het FIT NO FAT project.

De uitslagen van de FIT NO FAT TEST in Groot Driene Zuid zijn te zien op www.hengelo.nl

Dit is een gezamenlijk persbericht van:

Gemeente Hengelo, Ziekenhuisgroep Twente (SMT),

Sportraad Overijssel, Carint, Menzis.