Ministerie van Algemene Zaken


1red16486
10-2-2006, NOS, Met het oog op morgen, Radio 1, 23.07 uur

MINISTER-PRESIDENT BALKENENDE, NA AFLOOP VAN DE WEKELIJKSE MINISTERRAAD,

OVER DE NIEUWE SETTING VAN DE PERSCONFERENTIES EN DE KWESTIE OMTRENT DE

DEENSE SPOTPRENTEN


VAN SLOOTEN:
Meneer Balkenende, zullen we gaan zitten of gaat u liever staan bij het gesprek?


BALKENENDE:
In dit geval kan ik beter zitten, want anders hebben we een probleem met de microfoon.


VAN SLOOTEN:
Nou, die kan ook omhoog. Waarom staat u trouwens tegenwoordig bij uw persconferenties?


BALKENENDE:
Dat heeft gewoon te maken met het feit dat als je staat, ik vind dat plezierig. Je moet al de hele dag zitten. Ik vind ook dat de persconferentie zelf wat strakker ook verloopt. Je hebt soms wel eens van die persconferenties waarin soms acht, negen keer dezelfde vraag wordt gesteld. En ik merk gewoon dat dit een wat andere uitstraling heeft en het bevalt mij gewoon beter dan het zitten.


VAN SLOOTEN:
We gaan toch zitten. Het gaat natuurlijk deze week vooral over de cartoons. Nou heeft u gisteren gezegd bij de toespraak die u gehouden heeft en vandaag opnieuw: Het gaat om een dialoog. Maar wat is dan eigelijk de dialoog? Met wie moeten we in dialoog gaan?


BALKENENDE:
U doelt op mijn toespraak die ik gisteren heb gehouden bij het landelijk overlegorgaan van moslimorganisaties en minderheden. Toen heb ik gezegd dat ik blij ben zoals het debat in Nederland wordt gevoerd. We kiezen hier niet voor eigenrichting, ook al voel je je misschien gegriefd door die cartoons. Maar je doet dat via het debat en via dialoog. En je kunt zo nodig de rechter inschakelen. Dus ik ben gewoon gelukkig zoals het in Nederland gaat. Niet de weg van escalatie, maar de weg van debat. En internationaal zullen we ook moeten kijken of we kunnen werken aan versterking van de dialoog.


VAN SLOOTEN:
Maar tussen wie?


BALKENENDE:
Dat gebeurt tussen landen en groepen. Mag ik een voorbeeld noemen? Ik was onlangs in Oman, een van de Golfstaten. De sultan van Oman heeft nog niet zo lang geleden ervoor gezorgd dat er een grote nieuwe is gebouwd. En wat gebeurt er dan? Hij heeft ook gezorgd dat daar een conferentiecentrum is gekomen waar bijvoorbeeld christenen of humanisten worden uitgenodigd om daar het debat, de dialoog te zoeken. Nu is dat een heel praktisch voorbeeld, maar zo kan het dus ook.


VAN SLOOTEN:
Maar gaat dit conflict niet over iets heel anders? Namelijk eigenlijk een soort strijd tussen twee godsdiensten, waarbij de ene godsdienst, de islam, het gevoel heeft dat ze op dit moment in het verdomhoekje zitten.


BALKENENDE:
Laten we nou even oppassen. Ik weet nog heel goed, een jaar geleden was er een conferentie in Den Haag en toen zei de Duitse theoloog Hans Küng: Als je wereldvrede wilt bewaren, dan heb je een dialoog nodig tussen de wereldgodsdiensten met name om met elkaar geweld af te wijzen. Dat was een boodschap die toen heel herkenbaar naar voren is gebracht. Nu, hoe zit het met de verschillende godsdiensten? De cartoons hebben bij heel veel moslims pijn gedaan. Ik vind het overigens absoluut geen rechtvaardiging om dan maar ambassades in brand te steken, dat rechtvaardigt het nooit. Er zijn zelfs doden gevallen en dat is verschrikkelijk. Maar, het is wel goed om te kijken van: Wat betekent respect over en weer, en hoe ga je om met waarden in de samenleving? Ik geloof niet dat wat we op het ogenblik meemaken een kwestie is van het christendom tegenover de islam. Dat is helemaal niet aan de orde. Wij zien bepaalde uitingen van cartoonisten, die vallen verkeerd en er gebeuren dan hele merkwaardige dingen in een aantal van de Arabische landen.


VAN SLOOTEN:
Maar dat gebeurt ook niet spontaan, daar zitten organisaties achter. Sommigen zeggen dat er zelfs regeringen achter zitten. En die gebruiken dat in de internationale politieke discussie.


BALKENENDE:
Ik vind het natuurlijk heel merkwaardig dat met name in landen als Syrië en Iran deze zaak zo geweldig is opgeblazen. Syrië staat onder kritiek vanwege betrokkenheid in Libanon. En Iran staat op het ogenblik onder druk vanwege het nucleaire programma. En dan is het heel merkwaardig dat ineens dit soort discussies daar geweldig worden opgeblazen.


VAN SLOOTEN:
Je zou kunnen zeggen: de bliksem afleiden.


BALKENENDE:
Ik weet niet hoe het allemaal precies tot stand is gekomen, maar het geeft wel een heel merkwaardig gevoel.


VAN SLOOTEN:
Maar moet je dan in dialoog met landen als Syrië en Iran?


BALKENENDE:
Nou, daarom noemde ik bewust even het voorbeeld, je zult vredelievende krachten moeten hebben. Er zijn trouwens tal van landen die op het ogenblik juist heel andere signalen afgeven. En nu weet ik ook wel, als je te maken hebt met pure machthebbers, dan heeft dialoog niet zo veel zin, dan moet je op een gegeven moment keihard zeggen: dit kan wel of dit kan niet. Dat is ook een kwestie van het bieden van helderheid. Maar dat we op het ogenblik werken aan deëscalatie is van groot belang. Want deze ontwikkeling van toename van geweld, brandstichtingen en moorden, dat moet stoppen.


VAN SLOOTEN:
Want anders loopt het uit de hand.


BALKENENDE:
Natuurlijk.


VAN SLOOTEN:
Wat doet Nederland concreet?


BALKENENDE:
De landen zelf bezoeken of in ieder geval in de omgeving te zijn. Minister Bot zal volgende week naar een van de Golfstaten gaan en naar Saoedi-Arabië als voorbeeld om contact direct te zoeken.


VAN SLOOTEN:
Goed, mag ik afsluiten met - het is tenslotte ook de week van de Citotoets
- met een meerkeuzevraag?
Waar heeft u liever een vraag over? Over het aantal zetels wat het CDA gaat winnen of het aantal medailles dat Nederland in Turijn gaat winnen?


BALKENENDE:
Het is allemaal een beetje speculatief, hè?


VAN SLOOTEN:
Nee, waar wilt u een vraag over?


BALKENENDE:
Dat ene, dat hangt samen met peilingen. Nou, u weet, je moet je nooit gek laten maken door peilingen. Gewoon kijken wat de resultaten zijn. En wat betreft de medailles, daar ga ik geen uitspraken over doen. Ik wil wel zeggen dat ik hoop dat er veel binnenkomen. Want u en ik weten dat we natuurlijk een paar mooie weken gaan krijgen. Iedereen leeft mee met onze sporters in Turijn. Je merkt dat de oranjekoorts weer begint te stijgen en dat is natuurlijk toch geweldig. We zullen leuke weken krijgen. (Letterlijke tekst, ongecorrigeerd, GB)