Partij van de Arbeid


Amsterdam, 11 februari 2006


Embargo tot zaterdag 11 februari, 19.30 uur


Bos kraakt gezinsbeleid CDA


Wouter Bos heeft tijdens het feest ter ere van het 60 jarig bestaan van de PvdA fel uitgehaald naar het gezinsbeleid van het CDA. Bos: "Het CDA gebruikt mooie woorden over het gezin, maar laat veel kinderen en jongeren aan hun lot over. Het aantal kinderen dat de CITO-toets niet kan maken neemt toe. 65000 schoolverlaters zonder diploma. Wachtlijsten in de jeugdzorg en de kinderbescherming. Ouders die wel willen gaan werken maar zich de kinderopvang financieel niet kunnen veroorloven. Een taskforce jeugdwerkloosheid die wegens onvoldoende medewerking het vertrouwen in het kabinet opzegt. Van de gezinspolitiek van het CDA is niet meer over dan wat paternalistische meningen over vrouwen"


Bos ziet dat in veel gemeenten PvdA-ers met voorstellen komen om jeugdwerkloosheid en schooluitval aan te pakken. Ook zien PvdA-ers het belang van opvoedingsondersteuning en gezinscoaches. De PvdA Tweede Kamerfractie stelt voor om van kinderopvang een basisvoorziening te maken, om het voor werkgevers aantrekkelijker te maken om kansarme jongeren in dienst te nemen, en het alleenstaande bijstandmoeders makkelijker te maken arbeid en zorg te combineren. Volgens Bos allemaal voorstellen die voorzien in de schreeuwende behoefte aan progressieve gezinspolitiek.


Het feest in Amsterdam was tevens de officiële start van de PvdA gemeenteraadscampagne. Bos kondigde aan veel het land in te gaan om te laten zien dat lokale en landelijke PvdA'ers overal in het land met dezelfde dingen bezig zijn. Om dat te onderstrepen tekent Bos op 2 maart een contract met de PvdA lijsttrekkers in de grote steden. De lijsttrekkers beloven daarin hoe zij zich zullen inzetten voor meer werk, meer kansen voor kinderen, het bestrijden van armoede, veiligere buurten en betaalbaar wonen. Bos belooft in het contract wat hij daar vanuit Den Haag tegenover stelt.


Wouter Bos riep Jozias van Aartsen uit tot de beste PvdA campaigner van het jaar. Bos: "Van Aartsen laat niet na het Nederlandse volk steeds weer de waarheid te vertellen. Die is inderdaad dat als mensen PvdA kiezen alles anders zal worden en in ieder geval veel socialer. Wij kunnen hem niet vaak genoeg horen."




Partij van de Arbeid