Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Tiviakov wint BIS Open NK Snelschaken 2006

Op zaterdag 11 februari werd in Dordrecht voor de elfde maal het Open Nederlands Kampioenschap Snelschaken georganiseerd. Tweehonderd deelnemers met een gemiddelde rating van 2019 uit onder meer China, de Verenigde Staten, Oezbekistan, Oekraïne, Armenië, Letland, België, en Duitsland speelden in totaal drieduizendvierhonderd partijen.

Omdat dit Nederlands Snelschaak Kampioenschap 2006 door ongelukkige omstandigheden samenviel met de Halve Finale van het NK Schaken, moesten enkele sterke Nederlandse grootmeesters als Erwin l'Ami en Jan Smeets verstek laten gaan. Internationaal Meester Manuel Bosboom, eveneens deelnemer aan de Halve Finale van het NK Schaken, speelde zaterdag wel gewoon mee om het NK Snelschaken en nam een reglementaire verliespartij tegen Edwin van Haastert in de Halve Finale voor lief. Meer dan dertig meesters en grootmeesters waaronder oud-wereldkampioen Rustam Kazimdjanov, Ulf Andersson, Mathew Sadler, Jonathan Speelman, Vladimir Baklan, Yasser Seirawan, Robert Vaganian, Shilong Li, en de Nederlandse topppers Sokolov, Tiviakov, Van Wely, Timman, Van den Doel en Stellwagen wisten de weg te vinden naar Dordrecht.

Het was op de bovenste plaatsen voortdurend stuivertje wisselen, maar een vaste factor was grootmeester Sergei Tiviakov, die steeds op of net onder de hoogste plaats was te vinden. Daar wist hij zich uiteindelijk ook te handhaven. Hoewel Tiviakov in de slotronde met
1½-½ verloor van Loek Van Wely bleef hij toch een vol punt voor op zijn naaste concurrenten.

De eindstand aan de hoogste borden luidde:

1. Tiviakov 24½ 2. Sokolov, Baklan, Seirawan, Van Wely 23½ Uitvoerige informatie is te vinden op http://www.blitzchess.nl/.

Kandidaat FIDE President Bessel Kok was gast van het toernooi en vond de tijd om voor het eerst de sfeer te proeven van dit NK snelschaken. Hij becommentarieerde het toernooi bondig als ' spectaculair'.
---

Kees Hamelink lid van verdienste gemeente Spijkenisse Kees Hamelink die een belangrijke rol heeft gespeeld bij het tot bloei brengen van de Schaakvereniging Spijkenisse is benoemd tot lid van verdienste van de gemeente Spijkenisse. Meer hierover op de website van SV Spijkenisse.

---