Ministerie van Defensie


KAMERLEDEN KRUISEN DEGENS MET GAMERS

'It's all in the game'. Dat is de titel van een Lanparty waaraan gisteren in het Militaire Luchtvaart Museum in Soesterberg zo'n 130 gamers uit het hele land deelnamem. Naast de zogeheten ' counterstrike competitie, gingen onder leiding van discussieleider Kay van de Linde de Tweede Kamerleden Charlie Aptroot (VVD), Raymond Knops (CDA) en Margot Kraneveldt (LPF) in een unieke setting met elkaar in debat over de ontwikkelingen, kansen en bedreigingen van het (online) gamen.

Onder de vleugels van historische militaire vliegtuigen, maar ook een moderne F-16 werd gestreden om de titel 'Dutch Master Striker 2006'. Het team K-smiley streek uiteindelijk met de eer. In de ochtend kon men in een speciale game workshop individueel of tegen politici en andere aanwezigen te strijd aanbinden. In het museum werden verder demonstraties gegeven van virtuele formatievluchten en bijtankmissies begeleidt door virtuele verkeersleiders.

De luchtmacht is een moderne, high-tech organisatie die voor opleiding, training en oefening veel gebruik maakt van simulatoren en zijn technieken. Flightsimulatie wordt al heel lang op computers gespeeld en is niet meer weg te denken uit de wereld van de games. Missie- en flightplanning, vliegen en de uitvoering van complexe missies in grotere verbanden zijn in zowel de echte als de vituele wereld gemeengoed.

Bij het op initiatief van Casema georganiseerde event waren ook een aantal F-16 vliegers van de vliegbasis Leeuwarden. Zij informeerden de aanwezigen aan de hand van recente parktijkervaring over het werken bij de luchtmacht. De Commandant van het 322 Squadron van de Leeuwarder basis, luitenant-kolonel vlieger Wido van de Mast, net terug van een drie maanden durende missie in Afghanistan, nam ook tijdens het debat deel aan de discussie. Hij sprak vooral over de overeenkomsten en verschillen van gaming en het werken als vlieger bij de luchtmacht. Tevens discussieerde hij mee over de waarde van games voor bijvoorbeeld werving van nieuw defensiepersoneel en meer specifiek voor de luchtmacht.