Gemeente Wageningen

1000e klas bezoekt energieles in Groene Wiel

Dinsdag 14 februari bezoekt de 1000e klas de `energieles' in het Groene Wiel. De les is onderdeel van het lesprogramma `En wij zijn de tomaten' en bedoeld voor groep 7/8 van het primair onderwijs. In de les leren kinderen hoe en waarom ze zuinig moeten omgaan met energie.

De les is ontwikkeld door Het Groene Wiel, in samenwerking met andere centra voor natuur- en milieueducatie in Gelderland. De les wordt gebruikt in heel Nederland en deze week bezoekt groep 8 van OBS De Nijenoord als duizendste klas de les hier in Wageningen.

Feestje
Tijdens de les organiseert de klas in het Groene Wiel een discofeest, compleet met hapjes en drankjes. De leerlingen moeten alle huishoudelijke taken doen die daarbij komen kijken. Zoals afwassen, wassen, pannenkoeken bakken, koffie en thee zetten, sap maken en voor de verlichting zorgen. Alle apparatuur die in een normaal huishouden aanwezig is, staat ook in het lokaal.
Ook kunnen de leerlingen spelletjes doen en muziek maken. En ze kunnen proberen duurzame energie op te wekken met een zonnepaneel en een windmolen.

...met beperkte energie
Bij dit alles is één bijzondere regel: de klas mag maar een beperkte hoeveelheid energie gebruiken. Hoe minder energie ze gebruiken voor de voorbereiding van hun feestje, hoe meer ze overhouden om aan het einde van de les te feesten! Gebruiken ze te veel energie bij de voorbereidingen, dan is er niks meer over voor de muziek tijdens het feestje.
Dus: hoe bak je energiezuinige pannenkoeken? Wassen we af met de hand of met de machine? En maken we diepvrieshapjes of popcorn? Allemaal vragen die invloed hebben op het energieverbruik.

Bewust energiegebruik
In de les worden de leerlingen zich heel concreet bewust van hun energieverbruik. Ze ontdekken hoe ze zuinig kunnen omgaan met energie en wat de mogelijkheden zijn van duurzame energie. Gemeten aan de fanatieke inzet van de leerlingen om in de les alles met zo min mogelijk energie te doen, bereikt de les zeer goed zijn doel.

Het Groene Wiel
Het Groene Wiel is het Wagenings centrum voor natuur- en milieueducatie. Het Groene Wiel ondersteunt al 25 jaar het primair onderwijs in Wageningen bij natuuronderwijs. Zij biedt scholen lesprogramma's en lesmaterialen over natuur- en milieuonderwerpen. Het aanbod ontstaat in overleg met de scholen: waar hebben de leerkrachten behoefte aan als het gaat om ondersteuning van hun natuuronderwijs? Dit heeft geresulteerd in een uitgebreid programma van excursies, groepslessen in het Groene wiel en vele lesprogramma's voor op school. Het Groene Wiel is onderdeel van de afdeling Onderwijs van de gemeente Wageningen.