Kernfusie, de energiebron van de toekomst

"De wereld is verslaafd aan olie", zei president Bush, "en dat is geen goede zaak". Daarmee gaf hij aan dat de ontwikkeling van andere energiebronnen als de wind, de zon en kernfusie in hoog tempo ontwikkeld moeten worden. Ook Nederland is bezig met de zoektocht naar alternatieve energiebronnen. De keus is nog niet gemaakt, maar langzaam en schijnbaar onvermijdelijk schuift het kabinet-Balkenende op in de richting van meer kernenergie. Het nieuwste AO gaat over kernfusie. Dat is ook de meest beladen vorm, maar gelijktijdig de bron waarop het meest gestudeerd wordt.

Kernfusie, het proces waarbij lichte atomenkernen samensmelten tot zwaardere, is de energiebron van de zon en de sterren. Op aarde biedt fusie uitzicht op een veilige en milieuvriendelijke energiebron die geen broeikasgassen produceert, en waarvan de brandstoffen voor miljoenen jaren voor iedereen beschikbaar zijn. Reeds 50 jaar werken wetenschappers over de hele wereld aan het realiseren van deze energiebron.

En met succes: de wereld staat op het punt om ITER te bouwen, een groot internationaal project dat aan moet tonen dat fusie als energiebron gebruikt kan worden. Maar wat is fusie precies? Waarom hebben we het nodig en hoe is het ontdekt? Dit AO geeft een beknopte handleiding voor het maken van een zon op aarde.

Het AO 'Kernfusie: Een zon op aarde' (ISBN 90-8587-023-2) is te bestellen voor ¤ 3,25 excl. verzendkosten bij AO, via de website: www.actueleonderwerpen.nl of bel 0320-286962. De uitgave is ook via de boekhandel te bestellen. Abonnees van de AO-reeks krijgen de uitgave automatisch thuisgestuurd. Of bestel de digitale uitgave van dit AO voor ¤ 1,95 (hier worden geen verzendkosten bij gerekend).

Eerder verschenen boekjes in dezelfde categorie zijn o.a.: Kernenergiecentrale Dodewaard (AO 1188), De berging ondergronds van radio-actief afval (AO 1680), Kernenergie (AO 1688 en 1693), Kernenergie (AO 1984), Kernsmelting (AO 2135).

Bestel nu ook andere uitgaven over dit onderwerp bij AO Uitgeverij: Energie vandaag en morgen, Fusion, The Energy of the Universe, Geboeid door straling en strategie


Europa bij nacht. Ons energiegebruik is duidelijk zichtbaar. Bron: NASA

ISBN 90-8587-023-2

IVIO Uitgeverij B.V.
IVIO Uitgeverij brengt sinds 1936 de populair-educatieve Actuele Onderwerpen reeks uit, met als doel hoogwaardige, exclusieve informatie op een objectieve en toegankelijke wijze voor een breed publiek te ontsluiten. Abonnees ontvangen elke twee weken een uitgave over een verassend en actueel onderwerp.

Kijk ook op onze website voor andere uitgaven of abonnementen: www.actueleonderwerpen.nl