Ingezonden persbericht

Felix & Sofie - filosofisch cafe

"Liefde voor het onzegbare& de vraag naar het karakter en de maakbaarheid van het geluk"

AMSTERDAM, 20060116 -- Het programma voor de Felix & Sofie van dinsdag 14 februari


Datum: 14 februari
Plaats: Plantage Café (Plantage Kerklaan 36)
Aanvang: 21:00
Toegang: gratis

21:00 column - Hans de Vries spreekt over de liefde

21:15 - Liefde voor het onzegbare
Jan Bor wist jarenlang studenten te passioneren met zijn eigenzinnige kijk op de filosofie. Het laatste boek van Bor is een verslag van zijn filosofisch-existentiële zoektocht. Er heerst een bewogen sfeer,
zijn pen is gedrenkt in zweetdruppels van hartezeer. De stijl is open, niet zelden humoristisch en vaak ironisch. Grote denkers - Kierkegaard, Heidegger, Bergson vooral - komen ter sprake evenals Nagarjuna, de Indiase filosoof. De tocht slingert van West naar Oost. De Reis van jan Bor is de rode draad die door een niet-toevallig gebeuren loopt: zij typeert zijn overtuiging dat ook de westerse filosofie zich in de richting van het onzegbare moet bewegen.
Interview: Stijn Sieckelinck

22:00 - Zijn wij geboren voor het geluk of is het maakbaar?
Suzanne Weusten betoogde onlangs in de Volkskrant dat geluk vooral een kwestie van karakter is, dit als tegenwicht voor de huidige populaire opvatting dat geluk maakbaar is en dat je het zelf in de hand hebt. "Geluksprofessor" Ruut Veenhoven heeft een databank over geluk opgezet en empirisch onderzoek gedaan naar geluk. Vragen die in dit debat aan de orde zullen komen: Wat is geluk en hoe kan je gelukkig worden? Leef je alleen voor je eigen plezier of kan je pas gelukkig zijn als je wat voor anderen betekent?
Suzanne Weusten is redacteur van de volkskrant en psycholoog. Ruut Veenhoven is socioloog en hoogleraar aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam.
gespreksleiding: Sandra Toom




Felix & Sofie