Vlaamse overheid

Bourgeois zet kunststedenactieplan op de sporen in Vlaanderen

Vanochtend zette Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois samen met de toerismeschepenen van de Vlaamse kunststeden het eerste kunststedenactieplan op de sporen. Met dit plan wil minister Bourgeois de Vlaamse kunststeden enerzijds beter en meer gecoördineerd promoten in het buitenland, en anderzijds de kwaliteit van het product 'kunststad' nog verbeteren.

"Vlaanderen moet die troef van zoveel prachtige kunststeden op zo'n beperkte oppervlakte, optimaal uitspelen in zijn internationale promotieactiviteiten. Via dit kunststedenoverleg bundelen we ambitie, ervaring, kennis en middelen tot een strategisch actieplan," aldus minister Bourgeois. "Eind dit jaar moet het er staan."

De kunststeden zijn voor Vlaanderen hét internationaal sterproduct en zorgen voor het leeuwendeel van de buitenlandse overnachtingen. Toch is een nieuwe impuls voor het Vlaams kunststedentoerisme welkom. De aankomstcijfers wijzen immers op een stagnatie. In de periode 1994-1998 was er een gemiddelde jaarlijkse groei van het aantal aankomsten door buitenlanders in de Vlaamse kunststeden van 4,9 %, in de periode 1999-2003 een groei van slechts 1,8 %. In 2002-2003 was er zelfs geen groei.

Toerisme Vlaanderen voert reeds langer een actief promotiebeleid rond het macroproduct 'Vlaamse kunststeden'. Ook de steden zelf investeren in de uitbouw van het toeristische aanbod en in internationale promotie. Maar een globale langetermijnvisie voor het toeristisch product en een gecoördineerd promotiebeleid ontbreken tot nog toe. Bourgeois is nochtans overtuigd van het potentieel: "Vlaamse kunststad kan een internationaal sterk merk worden, zoals de Franse wijn of de Caraïbische stranden."

Op het kunststedenoverleg van vandaag, waren Brugge, Antwerpen, Gent, Mechelen en Leuven, het unaniem eens over de doelstelling van het plan. Het moet Vlaanderen coherent en efficiënt promoten als toeristische regio en de economische positie van de Vlaamse toeristische ondernemingen versterken. Het moet de toeristische reflex in de kunststeden zelf stimuleren. Tot slot moet het leiden tot een langetermijn, lerend netwerk tussen de betrokken steden zodat expertise, kennis en gegevens kunnen worden uitgewisseld

Minister Bourgeois betreurt dat Brussel vooralsnog niet deelneemt aan het kunststedenoverleg. "Brussel is een Vlaamse kunststad bij uitstek en mag eigenlijk niet ontbreken in dit plaatje," aldus de minister. "Maar de deur staat nog altijd open. Wij zullen Brussel blijven informeren over de stand van zaken. De toerismeschepen blijft uitgenodigd voor alle overleg."

info : Ben Weyts, woordvoerder van
minister Bourgeois - tel. (02) 552 70 08 e-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be