Ingezonden persbericht


Amsterdam Anders/ De Groenen wil westelijk havengebied anders invullen

Van haven naar heaven

Amsterdam Anders/ De Groenen wil het westelijk havengebied anders invullen. Raadslid Jupijn Haffmans: 'De ruimte die nu over blijft tussen wat loodsen en kranen kun je veel beter benutten: woningen bijvoorbeeld, of parken. Een zeehaven is daar gewoon niet wenselijk. We moeten niet willen concurreren met Rotterdam.' Amsterdam Anders/ De Groenen vroeg twee getalenteerde architecten hun visie op het havengebied te tekenen. Drie schetsen staan in het boekje Van haven naar heaven dat maandag 20 februari gepresenteerd wordt en van commentaar voorzien door wethouder Van der Horst.

Haffmans: 'Een zeehaven achter de sluizen heeft geen toekomst. De ontwikkeling komt moeizaam op gang, het debakel met de Ceresterminal is bij elke Amsterdammer bekend. En de orders die nu binnenkomen concurreren regelrecht met Rotterdam. Dat lijkt ons niet erg productief. En veel werkgelegenheid levert het ook al niet op.' Amsterdam Anders/ De Groenen stelt vraagtekens bij de wenselijkheid van de zeehaven. Daarnaast is de druk op de stad groot om woningen te bouwen. Het havengebied biedt goede mogelijkheden, zodat het groen in de stad kan worden behouden. Maar ook andere functies zijn goed denkbaar: recreatie, sport, natuur, toerisme. Volgens de makers van de schetsen, Olivier van den Hoven en Bas Rozenbeek, moeten we vrijuit durven dromen over nieuwe plekken, nieuwe ervaringen en nieuwe ideeën over het Amsterdam van de toekomst. Zij lieten zich inspireren door vele andere steden die hun voormalige havengebieden al een andere bestemming hebben gegeven.

'De haven van Amsterdam is verworden tot een monument van mislukkingen.' Zo begint Arnold Heertje zijn column in 'Van haven naar heaven'. Dat moet toch wel discussie oproepen. En dat is wat Amsterdam Anders/ De Groenen wil met het boekje. De eerste aanzet hiertoe komt van Mark van der Horst, wethouder zeehaven, aanstaande maandag 20 februari om 17 uur op de 12e verdieping van het Havengebouw, met zicht op de haven.

Daarna kan iedereen zijn/haar mening kwijt op het havenforum op de website van Amsterdam Anders/ De Groenen: www.aadg.nl.

Wanneer maandag 20 februari van 17.00 tot 17.30 uur Waar Havengebouw (De Ruyterkade 7), 12e verdieping, restaurant Osaka Wat - presentatie van de schetsen door Olivier van den Hoven
- tweegesprek Mark van der Horst (wethouder zeehaven) en Jupijn Haffmans (raadslid Amsterdam Anders/ De Groenen)
- vragen pers