Gemeente Geldrop-Mierlo


INSPRAAKAVONDEN OVER BELEIDSPLAN SPELEN

In Geldrop en Mierlo samen zijn 129 speelplekken waar in totaal 424 speeltoestellen zijn geplaatst. De totale waarde van deze plekken inclusief de inrichting bedraagt EUR 1.245.000,-. De gemeente is verantwoordelijk voor deze speelplekken, zowel qua onderhoud als inrichting en veiligheid. In het nu opgestelde Beleidsplan Spelen kijkt de gemeente vooruit. Hoe gaan we de komende jaren met deze speelplekken om? Hoe zorgen we dat ze meegroeien met de buurt waarin ze staan en zijn er tekorten die we nog kunnen opvullen? U kunt over dit plan meepraten tijdens de inspraakavonden op 20 en 21 februari aanstaande. De 20ste wordt de inspraakavond gehouden in de Dreef, Winkelcentrum Coevering 33, in Geldrop om 19.30 uur. De 21ste zal er gediscussieerd worden in het Tapperijke in Mierlo, om 19.30 uur. U bent van harte welkom.

WAT IS SPELEN?
Het spelen in de speelplekken is onderverdeeld in 3 categorieën. Van 0-6 jaar, van 6-12 jaar en van 12-18 jaar. Het is niet zo dat dit allemaal gescheiden spelen betreft, het kunnen ook combinaties zijn met faciliteiten voor meerdere leeftijdscategorieën samen.

WAT IS DE BEDOELING OVER EEN JAAR OF 5? In eerste instantie het functioneel en veilig houden van alle speelplaatsen. Qua veiligheid heeft de gemeente in het kader van het attractiebesluit een wettelijke zorgplicht. In de komende vijf jaar zal bovendien twee keer een gebruikersonderzoek worden uitgevoerd. Aan de hand hiervan zullen we onze beleidsuitgangspunten waar nodig bij moeten stellen of verbeteringen aanbrengen. Het is hierbij belangrijk, dat we alles nu overzichtelijk in beeld hebben op overzichtkaarten en foto's. Daarnaast is er basis voor een aantal criteria om alles in een waardeoordeel vast te leggen en waaruit ook weer een aantal aanbevelingen volgen.

Over 5 jaar zal uit een nieuwe analyse moeten blijken waar het beleid bijgesteld moet worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de leeftijdsopbouw van een wijk. De kinderen van nu zijn dan zoveel ouder en hebben andere speelbehoeften. Het omgekeerde kan ook het geval zijn. Al met al moet deze visie een flexibele visie blijven die mee ontwikkelt aan de hand van de maatschappelijke en locale ontwikkelingen. Ook een aangepaste wetgeving qua veiligheidsvoorschriften kan hier invloed op hebben.

WANNEER GAAN WE DAAR IETS VAN ZIEN? Belangrijk is dat de bewoners kennis nemen van dit plan en hierover geïnformeerd worden. Heel veel zaken ervaart men dagelijks. Als versleten toestellen vervangen worden of als er onderhoud gepleegd wordt. Als er aan de hand van het rapport nieuwe speelplekken worden gerealiseerd dan zal dit altijd in overleg gebeuren met bewoners en omwonenden. Daarom is het belangrijk dat we horen wat er leeft in Geldrop en Mierlo zodat we daar het rapport mee aanvullen maar zeker ook kunnen afwegen waarom aanvragen niet gehonoreerd worden.

INSPRAAK EN DAN?
Inclusief de aanbevelingen is het plan niet kostendekkend. De gemeenteraad zal hiervoor extra geld beschikbaar moeten stellen. Maar dat voorstel zal pas na de inspraak aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Momenteel wordt een aanvullend onderzoek gedaan om te bepalen of alle aanbevelingen ook realiseerbaar zijn. Voor 2006 is er een extra bedrag van EUR 55.000,- beschikbaar om een aantal aanbevelingen uit het rapport te kunnen realiseren. Voor de jaren daarna beslist de gemeenteraad. OneStat.com Web Analytics