prijsuitreiking CO2-Bomenprijs door Pieter van Geel

St. nationale boomfeestdag

Tilburg, 13 februari 2006

Betreft: Persuitnodiging prijsuitreiking CO2-bomenprijs door Staatssecretaris Van Geel


- Maandag 20 februari 2006

- 11.45 tot 12.30 uur

- Perscentrum Nieuwspoort, te Den Haag
(Lange Poten 10, tel. 070-346 9440)

Geachte heer, mevrouw,

Maandag 20 februari reikt Staatssecretaris Pieter van Geel de CO2-bomenprijs uit aan de gemeente die op Boomfeestdag-2005 gemiddeld per inwoner de meeste CO2 heeft vastgelegd door het aanplanten van nieuwe bomen. Wij nodigen u van harte uit hierbij aanwezig te zijn.

Programma
Om 12.00 uur zal Staatssecretaris Van Geel de prijs overhandigen aan de winnende gemeente. Genomineerd zijn de gemeenten: Dronten, Hilvarenbeek en Veendam. Tevens zal Van Geel; samen met een aantal basisschool-leerlingen uit de winnende gemeente; een rekenmodule van Milieu Centraal lanceren. Scholieren vullen in hoeveel gas en elektriciteit hun school verbruikt. Het model laat zien wat de school aan broeikasgas produceert en hoeveel bomen er nodig zijn om dit weer uit de lucht te halen. Met een ander rekenmodel kunnen gemeenten uitrekenen hoeveel broeikasgassen hun nieuw aangeplante bomen gedurende hun leven ongeveer gaan opnemen.

Na de prijsuitreiking zal de winnende gemeente voor al haar huishoudens een GreenCard Visa aangeboden krijgen. GreenCard Visa is tot dit moment de enige creditcard waarbij aankopen kosteloos CO2-neutraal worden gemaakt.

Beter klimaat
Bomen die groeien nemen broeikasgassen (als CO2) op, en dragen zo bij aan een beter klimaat. Zolang ze in de groei zijn, slaan ze broeikasgassen op in stam, takken en wortels. Met de CO2-Bomenprijs worden gemeenten gestimuleerd om bomen te planten op de jaarlijkse Nationale Boomfeestdag, zodat ze mee kunnen dingen naar genoemde prijs. De prijs is een initiatief van Stichting Nationale Boomfeestdag, GreenCard Visa en Milieu Centraal. De Boomfeestdag wordt dit jaar gevierd op woensdag 22 maart en naar verwachting zullen ruim 100.000 kinderen in 400 gemeenten zeker 100.000 bomen op deze dag gaan planten en dus weer een substantiele bijdrage leveren aan de CO2 -maatregelen.

Na afloop is er gelegenheid tot het stellen van vragen aan Staatssecretaris Van Geel. Ook woordvoerders van Stichting Nationale Boomfeestdag, GreenCard Visa en Milieu Centraal zijn beschikbaar voor de media. Uitgebreide achtergrondinformatie over Boomfeestdag en het vastleggen van CO2 door bomen kunt u aanvragen bij onderstaande contactpersonen.

Met vriendelijke groeten,

Peter Derksen
directeur Stichting Nationale Boomfeestdag