Gemeente Bladel


Zinkassen in de tuin? Ruim ze op!

Overheidsbijdrage voor het verwijderen van zinkassen

Op 20 februari start de gemeente een groot project om zinkassen te verwijderen van particuliere terreinen. Dit gebeurt in samenwerking met het projectbureau Actief Bodembeheer de Kempen.

Zinkassen handig maar schadelijk

Zinkassen zijn de restproducten van verhit zinkerts. Na de verbranding bleven er assen over, ook wel slakken of sintels genoemd. Deze zinkassen hadden een stevige structuur en werden gebruikt als funderingsmateriaal. Ze konden gratis worden afgehaald bij de zinkfabrieken, bijvoorbeeld in Budel of in Balen/Lommel en Overpelt in België. Het materiaal was dus stevig, gratis en nog een voordeel: er groeide geen onkruid op. Reden genoeg voor particulieren en gemeenten om de zinkassen bij de fabriek af te halen en ze te gebruiken voor de fundering van wegen, paden en erven.

Cadmium- en zinkverontreinigingen milieu

Pas na 1980 werd men zich ervan bewust dat het wegblijven van onkruid op de zinkassen ook een tegenkant had: zinkassen hebben een zwaar verontreinigend effect. Dat komt doordat er zware metalen inzitten zoals cadmium, zink, koper, arseen en lood. Vooral te hoge gehaltes cadmium en zink zijn slecht voor het milieu. Ze tasten de groei aan van bomen en struiken, ze worden opgenomen door de gewassen die erop worden geteeld, ze veroorzaken groeistoornissen bij micro-organismes en ze kunnen bij veelvuldige opname in het menselijk lichaam de gezondheid aantasten. Bovendien worden de zware metalen met water meegevoerd naar het grondwater waardoor ze op den duur de kwaliteit van het grondwater, en dus het drinkwater van de toekomst, aantasten.

Zinkassen moeten worden opgeruimd

Het is daarom belangrijk dat de zinkassen en de verontreinigde omliggende grond zoveel mogelijk worden verwijderd. Het verwijderen van zinkassen is één van de maatregelen in het milieuprogramma Actief Bodembeheer de Kempen. Dit milieuprogramma pakt op verschillende fronten de, door de voormalige zinkindustrie veroorzaakte, bodemverontreiniging met zware metalen aan in Zuidoost-Brabant en Noord- en Midden-Limburg.

Overheidsbijdrage

De overheid (het ministerie van VROM, de provincies Noord-Brabant en Limburg) hebben middelen beschikbaar gesteld voor Actief Bodembeheer de Kempen (ABdK). Een fors deel van deze middelen wordt besteed aan het verwijderen van zinkassen en het vervangen van door zinkassen verontreinigde bodem. Bij particuliere projecten betaalt ABdK eerst een bodemonderzoek en als blijkt dat sanering gewenst is, neemt ABdK 60% van de kosten voor zijn rekening. Particuliere eigenaren betalen dus maar 40% van de kosten. De gemeente Bladel heeft nog niet besloten of ook zij een bijdrage kan leveren in deze saneringskosten. Zij wil graag eerst inzicht in het aantal locaties waar zich zinkassen bevinden en de totale kosten van sanering.

Informeren bij de gemeente

Informatie inwinnen is geheel vrijblijvend. Van 20 februari tot 3 april is in het gemeentehuis een informatiestand ingericht met foto's en voorbeelden van zinkassen. Hier kunt u ook gratis folders van Actief Bodembeheer de Kempen en over zinkassen meenemen. Daarnaast publiceren we de komende twee weken in de Lantaarn nog meer informatie over zinkassen en de verwijderingactie.

U kunt de informatiestand in het gemeentehuis bezoeken op maandag van 09.00-19.00 uur en dinsdag t/m vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur. Ook kunt u voor meer informatie bellen met de heer C. Borremans van de afdeling VROM, tel. 361636, e-mail: c.borremans@bladel.nl of het projectbureau ABdK (mw. M. van Dijk), tel. 040-2329292. Bekijk ook de website van ABdK: www.abdk.nl.

Als u denkt dat er (mogelijk) zinkassen op uw terrein liggen of hebben gelegen, kunt u dit melden bij de gemeente.


---