Vlaamse overheid

Goedgekeurde dienstenrichtlijn is stap in de goede (Vlaamse) richting

"In de besluitvorming rond de Europese dienstenrichtlijn heeft het Europees Parlement zijn rol als volwaardige democratische vertegenwoordiger van alle Europeanen bevestigd." Dat vindt Vlaams minister van Buitenlands Beleid Geert Bourgeois. Over het ontwerp van dienstenrichtlijn dat het Europees Parlement in eerste lezing goedkeurde, is Bourgeois tevreden. Deze richtlijn moet de Europese interne markt voor de dienstensector vrijmaken en zo de economische groei stimuleren. De Vlaamse regering was heel terughoudend over een aantal artikelen in het oorspronkelijke ontwerp. Op deze aandachtspunten evolueert de tekst volgens minister Bourgeois nu in de goede richting.

Dat de vrijmaking van de dienstenmarkt er moet komen, daarover bestaat binnen de Vlaamse Regering geen twijfel. Om de werkloosheid in de Europese Unie aan te pakken, de productiviteit en de economische groei te stimuleren, de concurrentiekracht van de industrie en van het bedrijfsleven te verbeteren, moet het dienstenverkeer vrijer worden dan vandaag het geval is. Daarvoor moeten de onnodige belemmeringen verdwijnen. Toch formuleerde Bourgeois in naam van de Vlaamse regering een aantal bezwaren en bezorgdheden op de ontwerpteksten. De huidige tekst is volgens hem alvast op de meeste punten een stap in de goede richting.

Zo stuurt het Europees Parlement de richtlijn bij voor de sectoren met een sterke sociale en maatschappelijke inslag, als gezondheidszorg, welzijn en de audiovisuele sector. Het arbeidsrecht van het land van bestemming blijft van toepassing en het dogmatisch vasthouden aan het zogenaamde oorspronglandbeginsel wordt verlaten. De lidstaten kunnen nog steeds buitenlandse privé- ziekenhuizen of apotheken verbieden als deze zich niet aan de binnenlandse wetgeving (zoals de vestigingswet) houden. "Belangrijk voor Vlaanderen is dat we ondermeer onze eigen kwaliteits- en veiligheidscertificaten kunnen blijven uitvaardigen. Voor alle Europese dienstverleners gelden hier dus de zelfde regels als voor de Vlaamse concurrenten," aldus de minister.

Bovendien bepaalt de goedgekeurde tekst
dat de controlebevoegdheid op de dienstverleners naar het land van bestemming verschuift. Als Vlaanderen dit vraagt, moet het land van oorsprong overigens aan deze controle meewerken.

Na deze eerste lezing door het Europees Parlement is de Raad weer aan zet. Wanneer daar een politiek akkoord is bereikt, komt de tekst terug in het Europees Parlement. Bourgeois zal, in de aanloop naar de lentetop in maart, de gewijzigde tekst verder grondig toetsen aan de Vlaamse aandachtspunten en het Vlaamse standpunt verder verdedigen en uitdragen in de Europese Unie.

info : Ben Weyts, woordvoerder van
minister Bourgeois - tel. (02) 552 70 08 e-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be