Het Nederlandse Rode Kruis

20 februari 2006
Honger heerst in Afrika

Jonge kinderen zijn bijzonder kwetsbaar bij voedseltekorten. Dit kind wordt gewogen in een mobiele kliniek van het Rode Kruis in Niger

In Afrika heeft de ergste droogte in tien jaar toegeslagen. Er zijn ernstige tekorten aan water en voedsel. Oogsten gaan verloren en het vee sterft. Het Internationale Rode Kruis (ICRC en IFRC) heeft de hulpverlening in de Sahel en in de Hoorn van Afrika opgeschaald.

Bijzonder kwetsbaar
De hongersnood heerst inmiddels in veel Sahellanden en in de Hoorn van Afrika Somalië, Ethiopië, Kenia, Burkina Faso, Mali, Mauritania en Niger. Vooral in Somalië is de nood hoog. Het gebied is bijzonder kwetsbaar omdat het er al vijftien jaar onrustig is. De schermutselingen hebben tienduizenden op de vlucht gejaagd.

Volgens sommige schattingen zal tot 80% van het vee sterven

Pascal Hundt, hoofd van het ICRC in Somalië: We werken samen met de vrijwilligers van de Somalische Rode Halve Maan. Zo kunnen we de meeste kwestbare mensen in afgelegen gebieden bereiken. Het doel is de periode tot de volgende oogst te overbruggen.

Hulp tot het volgende regenseizoen
Families krijgen mais, peulvruchten en olie. Deze hulp gaat door tot juli. Afgelopen maand heeft het ICRC al 25.000 geiten en schapen gekocht om 150.000 vluchtelingen te voeden. Het heeft met trucks water naar 80.000 mensen gebracht. Vele tientallen bronnen en putten zijn hersteld. Ook in Ethiopië en Kenia wordt hulp verleend.

Uitleg over voedsel in een Rode Kruis-kamp in Niger. Naast de noodhulp wordt met structurele projecten geprobeerd hongersnoden in de toekomst te voorkomen.

Ook de hulpoperatie in de Sahellanden Burkina Faso, Mali, Mauritania en Niger wordt verlengd door de Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maan-verenigingen (IFRC). Daarbij wordt ook met structurele projecten geprobeerd nieuwe hongersnoden in de toekomst te voorkomen.