ProRail

Persbericht

20-02-2006

Nieuwe fietsenstalling voor station Maastricht

In opdracht van ProRail worden er tussen 20 februari en medio juni nieuwe fietsrekken geplaatst bij NS-station Maastricht. Na de verbouwing heeft station Maastricht ruimte voor 384 onbewaakte plaatsen. Op het stationsplein worden tijdelijk fietsrekken geplaatst voor 100 fietsen.
De nieuwe fietsenstalling komt op het perron van het busstation. Het huidige perron zal daarom worden gesplitst in twee delen. Het voorste deel blijft bestemd voor de stadsbussen, zoals dat nu ook het geval is. Het achterste gedeelte, waarop in het midden de nieuwe stalling komt, is bestemd voor de streekbussen. Tijdens de werkzaamheden aan de nieuwe fietsenstalling blijven de haltes van de bussen gewoon op dezelfde plek. In- en uitstappen gebeurt tijdelijk alleen niet vanaf het perron, maar vanaf de straat.

Ruimte voor de fiets

In de nieuwe fietsenstallingen kunnen reizigers hun fiets makkelijk en veilig stallen. In de stalling is meer ruimte tussen de klemmen, zodat ook fietsen met bijvoorbeeld brede sturen of fietstassen goed gestald kunnen worden. De rekken bieden meer mogelijkheden om fietsen vast te zetten met kabel- of beugelsloten.

De bouw van de stalling in Maastricht is onderdeel van het project âRuimte voor de Fietsâ. Een project waarbij ProRail tussen 2000 en 2010 fietsenstallingen op stations vernieuwt. Overal wordt hetzelfde type rekken en kluizen geplaatst. Inmiddels zijn zoân 250 stallingen in Nederland omgebouwd. ProRail verwacht met de nieuwe fietsenstalling het gebruik van de fiets in het voor- en natransport te stimuleren. Bijna 30% van de treinreizigers komt op de fiets naar het station.

Parallelweg tijdelijk eenrichtingsverkeer

De werkzaamheden hebben tot gevolg dat een deel van de Parallelweg tijdelijk eenrichtingsverkeer wordt. Verkeer vanuit de St. Antoniuslaan wordt dan ook via de St. Maartenslaan, Wilhelminasingel en Stationstraat naar de Spoorweglaan geleid. Vanaf de Spoorweglaan kan het verkeer wel via de Parallelweg naar de St. Antoniuslaan. Voor fietsers blijft de weg in twee richtingen open.

Taxistandplaats

Met ingang van 17 februari is de taxistandplaats verhuisd naar het nieuwe stationsplein. Reizigers worden tijdelijk via borden geattendeerd op deze nieuwe standplaats.