Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Start verkiezingscampagne in zes gemeenten 'Stem voor het Groene Hart'

Amsterdam, 20 februari 2006 --- In zes gemeenten grijpt Milieudefensie de gemeenteraadsverkiezingen aan om omstreden bouwprojecten in het Groene Hart ter discussie te stellen. Met verkiezingsposters en huis-aan-huis verspreide stemwijzers roept de milieuorganisatie kiezers op hun stem te geven aan partijen die zich sterk maken voor het open houden van het Groene Hart.

Vanaf 20 februari plakt Milieudefensie samen met bewonersorganisaties verkiezingsposters met de oproep 'Stem voor het Groene Hart' in de gemeenten Alphen aan den Rijn, Woerden, Rijnwoude, Vianen, Ouderkerk en Giessenlanden. In de week voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen worden in deze gemeenten huis-aan-huis stemwijzers verspreid. Hierop staan de standpunten van alle politieke partijen over één of meerdere bouwplannen in de open ruimte van het Groene Hart.

Milieudefensie, bewonersgroepen en lokale natuur- en milieuorganisaties vragen de kiezer te stemmen op partijen die het Groene Hart open willen houden. Ze roepen de andere partijen op zich alsnog tegen de bebouwing te keren

Milieudefensie wil met deze campagne voorkomen dat het Groene Hart verder dichtslibt. De Nota Ruimte van minister Dekker heeft immers de weg vrij gemaakt om nóg meer te bouwen in dit Nationaal Landschap. Provincies en gemeenten misbruiken deze nieuwe mogelijkheid steeds meer.

Exemplarisch is de ontwikkeling in de Oude Rijnzone tussen Leiden en Bodegraven, waar veel nieuwe woonwijken en bedrijventerreinen zijn gepland. Maar ook in Woerden, Vianen, Schelluinen, Ouderkerk en talloze andere gemeenten bedreigen nieuwe bouwplannen de open ruimte van het Groene Hart (zie ook bijlage).


---