Unicef



Poliovaccinatie voor 8,1 miljoen Sudanese kinderen 20 februari 2006, Khartoum - In Sudan krijgen 8,1 miljoen kinderen tussen 20 en 22 februari een vaccinatie tegen polio. De vaccinatiecampagne wordt georganiseerd door de nationale en Zuid-Sudanese ministeries van gezondheidszorg, in samenwerking met onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Unicef.

Het gaat om een eerste vaccinatieronde; later dit jaar volgen er meer. Sudan heeft sinds juni vorig jaar geen nieuwe poliobesmettingen gehad, maar het risico dat kinderen toch ziek worden blijft bestaan. Doordat de bevolking in de westelijke provincie Darfur regelmatig de grens oversteekt om te ontkomen aan het geweld dat daar heerst, lopen kinderen het risico om in een van de buurlanden van Sudan het poliovirus op te lopen. Ook vluchtelingen die weer terugkeren naar Zuid-Sudan - waar sinds kort geen oorlog meer is - kunnen het poliovirus naar huis meenemen.

Om de goede resultaten van eerdere vaccinatiecampagnes te kunnen continueren, is aan rebellenbewegingen gevraagd de uitvoering van deze ronde niet in de weg te staan.