Siemens

Persbericht

0602.755

Den Haag, maandag 20 februari 2006

Siemens vernieuwt analyser voor AS-Interface met failsafe-toepassingen

Siemens heeft de analyser voor het netwerksysteem AS-Interface vernieuwd. Hierbij heeft het apparaat ook nieuwe functies gekregen. Deze zijn met name van belang voor veiligheidsschakelingen. Bij toepassingen van failsafe AS-I-slaves worden nu ook de codetabellen van deze slaves zichtbaar gemaakt. Bovendien kan men bij het printen van een storingsgeschiedenis gebruik maken van de traceerfunctie. Deze geeft aan waar het veiligheidssysteem bij een storing de stand heeft verwisseld van het circuit, waarmee de schakeling functioneert. De traceerfunctie wordt ook gebruikt om de schakelreactie na te gaan van de veiligheidsmonitor die het failsafe dataverkeer continue bewaakt. De analyser in de vernieuwde uitvoering is inmiddels in grote aantallen leverbaar.

Bij een failsafe-systeem AS-Interface Safety at Work bewaakt de veiligheidsmonitor continue het failsafe-dataverkeer in het AS-Interface-netwerk. De analyser functioneert als een passieve deelnemer, die meeluistert naar de communicatie die in het netwerk plaatsvindt. De analyser is hierdoor zowel toe te passen bij AS-Interface als failsafe-systeem en als standaardnetwerk voor het laagste automatiseringsniveau. De analyser interpreteert de werking van de fysieke signalen in het netwerk en legt de resultaten voor zichzelf vast. Via een RS 232-interface kan men deze gegevens overnemen in een pc of notebook.

Men gebruikt de analyser om de oorzaak van storingen in de communicatie van het netwerk op een eenvoudige manier te kunnen nagaan. Met behulp van de meegeleverde software is vanuit de storingsgegevens op de pc snel en eenvoudig een diagnose te stellen. Hierdoor is de continuïteit van dit soort netwerken sterk vereenvoudigd. De analyser detecteert zelfs storingen, die men gemakkelijk over het hoofd zou zien. Voorbeelden zijn losgeraakte contacten in verbindingen en storingen door overmatige elektromagnetische belastingen, bijvoorbeeld door extreme situaties vanuit de sterkstroomomgeving.

De analyser heeft software, waardoor het apparaat eenvoudig is te bedienen. Men hoeft zelfs geen gedetailleerde kennis te hebben van AS-Interface om met de analyser de correcte werking van een netwerk te kunnen beoordelen. Servicemensen met meer kennis van AS-Interface kunnen met behulp van triggerfuncties heel snel een gedetailleerde diagnose stellen. De analyser heeft een tussengeheugen waarmee een AS-I-netwerk gedurende maximaal 14 dagen kan worden gecontroleerd zonder verbinding met een pc. De leds in de analyser geven hierbij aan dat er storingen optreden en tot welke categorie die storingen behoren.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Industry, Jeroen Vellinga
Tel: (070) 333 3275
E-mail: jeroen.vellinga@siemens.com

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com
Internet: www.siemens.nl/persinfo
Digitaal beeldmateriaal is te downloaden van:
http://www.siemens.com/index.jsp?sdc_p=cfi1323583l0mo1323551ps5t2uz3&s dc_bcpath=1327899.s_5%2C1034230.s_5%2C1031937.s_5%2C%3A1323583.s_5%2C& sdc_sid=4589719162&