VVD


20-2-2006

VVD gematigd enthousiast over streams Winterspelen

Mediawoordvoerder Fadime Örgü is er zeer over te spreken dat de online uitzendingen van de Olympische winterspelen voor het eerst beschikbaar zijn voor alle breedbandgebruikers in Nederland.

Tijdens de vorige spelen waren de online olympische beelden alleen beschikbaar voor KPN-abonnees. Örgü: "Het lijkt erop dat de NOS eindelijk tot inkeer is gekomen, hoewel de kwaliteit van de streams nog onder de maat is."

Tijdens de Olympische Zomerspelen in Athene 2004 waren de olympische beelden alleen online beschikbaar voor KPN-abonnees. De VVD-fractie heeft zich destijds verzet tegen de exclusieve deal die de NOS met KPN had gesloten. Ongeveer 55 procent van de breedbandgebruikers in Nederland kon de beelden door die deal met KPN toen niet zien. De VVD was het daar niet mee eens omdat de rechten voor het uitzenden van de Olympische Spelen met gemeenschapsgeld zijn verworven, zodat alle beelden beschikbaar moeten zijn voor alle breedbandgebruikers in Nederland.

De streams zijn zo'n succes dat de kosten voor de hosting naar verluidt uit de hand lopen. Daarom heeft de NOS de streams deze week voorzien van tv-commercials door de STER. De VVD is daar niet voor. Örgü: "De NOS heeft kennelijk 35.000 euro uitgegeven. Dat is al extreem duur voor 16 dagen bandbreedte. Hoe kan het dan zijn dat ze nog meer middelen nodig hebben? Bovendien ontvangt het NOB hiervoor al de nodige financiering vanuit de overheid." Onlangs vroeg Örgü staatssecretaris Van der Laan nog maatregelen te nemen om commercials van de publieke video on demand-diensten te weren. Örgü noemt het `knullig' dat de NOS de populariteit van de streams niet goed heeft ingeschat: "Daardoor moeten kijkers het nu doen met een beperkte beeldkwaliteit. Dat is een gemiste kans."

20 februari 2006
Fadime Örgü, f.orgu@tweedekamer.nl