NEN


Europese criteria voor de aanvaarding van een partij gezaagd hout

NEN, het centrum van normalisatie, heeft het nieuwe Europese normontwerp NEN-EN 12169 gepubliceerd met de criteria voor de aanvaarding van een partij gezaagd hout. De definitieve norm zal de voornorm met hetzelfde nummer vervangen. Belanghebbenden kunnen hun commentaar op het normontwerp indienen tot 12 mei 2006.

De norm beschrijft een inspectieschema voor een partij gezaagd hout met homogene eigenschappen. Het document is gebaseerd op de statistische principes voor monsterneming in ISO 2859-1. Deze principes worden ook gehanteerd in de Nederlandse normen voor de visuele sortering van gezaagd hout, de zgn. KVH-serie.

De norm is van belang voor de importeurs van en handelaren in gezaagd hout, voor drogerijen, voor opdrachtgevers, aannemers en andere gebruikers en verwerkers van gezaagd hout, maar zeker ook voor keurings- en certificatie-instellingen op dit gebied.

Informatie
Voor inhoudelijke informatie over dit normontwerp of over het normalisatieproces: mw. ir. Annemieke Venemans, normalisatie-adviseur bij NEN-Bouw, telefoon (015) 2 690 280, e-mail: annemieke.venemans@nen.nl.