GroenLinks

GroenLinks bepleit studiefinanciering voor beroepsonderwijs

20 februari 2006

GroenLinks wil jongeren veel meer stimuleren om hun opleiding af te maken. Jongeren verdienen meer aandacht en een betere begeleiding. Studiefinanciering in het beroepsonderwijs beloont jongeren voor hun inzet en vermindert de schooluitval. Studenten krijgen studiepunten en een korting op hun collegegeld als ze leerlingen en jongeren begeleiden.

Jongeren lijden in Nederland niet onder een gebrek aan aandacht, maar het is vooral negatieve aandacht. De goeden lijden onder de slechten en jongeren worden gestraft in plaats van geholpen. Er wordt voortdurend negatief gesproken over `de jeugd van tegenwoordig', terwijl er niks wordt gedaan om hun leven leuker, makkelijker of kansrijker te maken. Daarmee wordt de jeugd tekort gedaan: er groeit een leuke, gevarieerde en talentvolle generatie jongeren op. Bovendien is het naïef en kortzichtig: de problemen die er zijn, lossen we zo niet op. Dat moet anders.

GroenLinks wil jongeren kansen geven. Met meer werkgelegenheid, meer stages, meer jongerenhuisvesting. Met beter onderwijs, betere begeleiding op de arbeidsmarkt, een betere aanpak van leerachterstanden. En met minder leerachterstanden, minder discriminatie en minder schooluitval. Daarom wil GroenLinks veel meer investeren in het onderwijs, zeker in het basisonderwijs en het beroepsonderwijs. Kinderen met leerachterstanden moeten we zo vroeg mogelijk helpen om hun achterstand in te lopen. Bovendien moeten we de binding van jongeren met hun school versterken, vooral in het beroepsonderwijs. Ze verdienen meer aandacht van leraren en mentoren.

Helaas weten we dat veel jongeren om financiële redenen stoppen met hun school. Zeker voor jongeren uit arme gezinnen is het soms moeilijk om de school af te maken als je ook geld kunt verdienen. Het Centraal Planbureau concludeert dat financiële prikkels erg effectief zijn om schooluitval te bestrijden. GroenLinks pleit er voor dat jongeren in het VMBO en MBO na hun 16e jaar studiefinanciering krijgen, in de vorm van een lening. Zodra ze hun diploma halen, verandert de lening in een gift. Jongeren zullen zo minder snel stoppen met school. Ze hebben minder last van `geldgebrek' en van de lokroep van de arbeidsmarkt. Jongeren krijgen een flinke beloning als ze hun diploma halen. Ze zijn meer en eerder financieel zelfstandig en ze worden beloond voor hun inzet op school. De overheid besteedt nu veel minder geld aan jongeren die alleen beroepsonderwijs volgen dan aan studenten in het hoger onderwijs. Daarom is het rechtvaardig als de overheid meer investeert in het beroepsonderwijs zelf én in de jongeren die het beroepsonderwijs volgen.

GroenLinks wil bovendien studenten in het hoger onderwijs stimuleren om zich in te zetten tegen leerachterstanden en schooluitval. Bijvoorbeeld door kinderen bijles of huiswerkbegeleiding te geven. Of door jongeren in het beroepsonderwijs te begeleiden als mentor of coach. Om dat aantrekkelijk te maken, pleit GroenLinks ervoor dat studenten uit HBO en WO daar studiepunten en een korting op hun collegegeld voor krijgen. Leerlingbegeleiding telt mee voor je studie en je kunt er je collegegeld mee terug verdienen.

Dit alles vergt forse investeringen van de overheid, maar dat geld is goed besteed. Het levert de samenleving veel op, de maatschappelijke opbrengsten zijn veel hoger dan de kosten. GroenLinks heeft dat er graag voor over.

Femke Halsema doet deze voorstellen vandaag tijdens een debat met studenten van de Haagse Hogeschool. Zij gaat daar tevens in op het idee om iedereen die hier wordt geboren de Nederlandse nationaliteit en het stemrecht te geven.

Femke Halsema

«