Gemeente Gouda


persbericht: vrijwilligerspenning voor vrijwilligers speelwinkel (15/2/2006)

Vrijdag 17 februari aanstaande reikt wethouder Piet van der Sluijs aan de dames J.M. Ernst-Pieters, K. Boode, en S. Donk-de Bruijn en aan de heren H.J. van Strij de Recht, P. Vrolijk en R. Koster een vrijwilligerspenning uit.

Mevrouw J.M. Ernst-Pieters is in 1991 als interieurverzorgster bij de Speelwinkel aangenomen. De schoonmaak van het grote gebouw was onmogelijk in de 16 uur die zij werkzaam was. Dus deed zij de rest als vrijwilliger. Bovendien voorzag zij iedereen van koffie en thee. Mevrouw Ernst stond aan de wieg van de Ecokids. Elke zaterdagavond is zij met de kinderen bezig. Tevens is mede dank zij haar inzet het uitwisselingsproject in Tarapoto, in Peru een succes geworden. Mevrouw Ernst-Pieters is een van de drijvende krachten achter het jaarlijkse clubkamp, waarbij ze ieder jaar actief op zoek gaat naar een mooie kampeerplek in Nederland en meewerkt aan een actief en leuk kamprogramma voor de kinderen. Ook is zij al weer enige jaren actief in de buurthuisraad van de Speelwinkel. Dit is een groep mensen die verantwoordelijk is voor alle activiteiten die plaatsvinden in het buurthuis.

Mevrouw K. Boode is een belangrijke schakel op kantoor en in de buurthuisraad, maar ze begon bij de Speelwinkel in 1993 op de werkvloer. Mevrouw Boode is een van de oprichters geweest van de kinderclub op de woensdagmiddag en meidenclub meidentijd op dinsdagavond. Ook binnen het tienerwerk is zij lange tijd actief geweest. Mevrouw Boode is een belangrijke schakel in de organisatie van de Oranjeboulevard op Koninginnedag, de Straatspeeldag, de Kindervakantieweek en het Sinterklaasfeest.

Mevrouw S. Donk-de Bruijn is vanaf de jaren zeventig ( meer dan 25 jaar) actief in het buurthuis De Speelwinkel. De peuterspeelzaal was de eerste activiteit. Hier is zij nog steeds bij betrokken. Daarnaast speelt zij een grote rol bij allerlei initiatieven van het Buurthuis. Zij is de drijvende kracht achter de Speelwinkel en activiteiten in de Raambuurt.

De heer H.J. van Strij de Recht is al jarenlang actief in de kindervakantieweek. Hij was enthousiast in de werkgroep van Solingen en ging hij mee tijdens uitwisselingsweken tussen tieners van het Haus der Jugend uit Duitsland en de tieners uit de Speelwinkel. De afgelopen jaren heeft hij zich ook verdienstelijk gemaakt binnen de buurthuisraad. Daarnaast heeft hij deelgenomen aan de buurtinloop, de buurtbarbecue en de kookclub. Ook het mannenweekend wordt mede door hem georganiseerd.

De heer P. Vrolijk is 20 jaar geleden als penningmeester begonnen bij de stichting jongensstad, waaronder ook de speelwinkel viel. Nadat peuterspeelzaal Dribbel in 1992 een stichting is geworden is de heer Vrolijk penningmeester geworden. De heer Vrolijk is een man die als het nodig is zelfs in de weekenden mensen aanschiet en zodoende kloppen de financiën altijd.

De heer R. Koster is 15 jaar vrijwilliger bij buurthuis de speelwinkel. Hij heeft de jongens en meidenclub opgericht voor de leeftijd van 7 tot 12 jaar. Dit is een groot succes. Elke week weer werden er nieuwe activiteiten verzonnen van koken tot knutselen. De heer Koster werkt ook jaarlijks mee aan de Oranje- boulevard en natuurlijk de kindervakantieweek. Verder werkt de heer Koster al jaren als leiding aan de Eco-kidsclub en is in dit kader ook in Peru geweest waar ook een Ecokids-project loopt. De heer Koster is een zeer veelzijdig man en zeer gedreven voor alles wat met het buurthuis te maken heeft.

De vrijwilligerspenning van de stad Gouda is in 1995 door het college van burgemeester en wethouders in het leven geroepen om blijk van waardering te geven aan vrijwilligers die zich gedurende langere tijd vrijwillig verdienstelijk hebben gemaakt voor de Goudse samenleving.