Algemene Inspectiedienst (AID)

Vogelgriep

Vogelgriep

Informatie voor pluimveehouders

De afschermplicht voor commerciële pluimveehouders is op 20 februari 2006 weer ingegaan, en gaat dan gelden voor heel Nederland. Tot die tijd roept minister Veerman houders van pluimvee op om het pluimvee alvast af te schermen.
Zie het persbericht

Verder blijven de volgende maatregelen van kracht:
* De dieren moeten eten en drinken in een ruimte die aan de bovenkant dicht is.

* Het pluimvee mag geen oppervlaktewater te drinken krijgen, tenzij dat water behandeld is tegen virussen.

Markten waar pluimvee, loopvogels en postduiven worden verhandeld zijn in Nederland niet toegestaan. Tentoonstellingen, shows, wedvluchten en dergelijke met (sier)pluimvee, loopvogels of postduiven zijn vanaf 20 februari ook verboden. Alleen overdekte markten en overdekte tentoonstellingen voor andere siervogels zijn toegestaan.

Melden van vogelgriep
Vogelgriep is een zogenaamde aangifteplichtige ziekte. De houder en de dierenarts zijn verplicht om een verdenking te melden bij het Landelijk LNV-dierziektennummer: 045-5354232 (24 uur per dag bereikbaar). Dit nummer is alleen bedoeld voor het melden van een verdenking van vogelgriep en is niet bestemd voor particulieren. Particulieren kunnen bellen met 045-5466230.

Het is belangrijk vogelgriep in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken. Daarom is er sinds enkele jaren in Nederland een 'early warning'-systeem van kracht. Daarin ligt vast wanneer de pluimveehouder een dierenarts moet raadplegen en wanneer directe melding aan het Landelijk LNV-dierziektennummer verplicht is. De regels daarvoor zijn vanaf 24 oktober 2005 aangescherpt.

De ondernemer moet een dierenarts raadplegen als:
* er bij zijn dieren een klinisch probleem zichtbaar is; of
* zijn dieren twee dagen na elkaar minstens 5 procent minder voer of drinkwater gebruiken; of

* zijn dieren twee dagen na elkaar minstens 5 procent minder eieren leggen.

De ondernemer moet zich melden bij het Landelijk LNV-dierziektennummer als:

* twee dagen na elkaar 0,5 procent of meer van de leghennen, reproductiedieren of vleeskuikens ouder dan 10 dagen doodgaat; of
* twee dagen na elkaar 1 procent of meer van de vleeskalkoenen sterft; of

* per week meer dan 3 procent van de vogelgriepgevoelige dieren overl

LNV-vogelgriepdossier pluimveehouders

Informatie voor hobbydierhouders

Heeft u als particulier duiven, kippen of ander pluimvee zoals eenden of kalkoenen? Dan bent u verplicht deze vanaf maandag 20 februari af te schermen, zodat elk contact met in het wild levende vogels onmogelijk wordt. Zo voorkomt u dat uw dieren besmet raken met vogelgriep door wilde (trek-)vogels. Deze verplichte maatregel geldt voor héél Nederland, zowel buiten als binnen de bebouwde kom.

Wat betekent dit voor u?

* duiven, kippen en ander pluimvee moeten in een ruimte worden gehouden die aan de bovenkant ondoorlatend is. De zijkanten moeten minimaal zijn afgeschermd met gaas, zodat contact met andere vogels niet mogelijk is

* laat de dieren geen oppervlaktewater drinken, zoals water uit sloten

* als er binnen een paar dagen enkele dieren doodgaan, neem dan direct contact op met uw dierenarts. De kans bestaat dat het vogelgriep is. Raak de dieren niet meer aan of draag rubberen handschoenen.

* verzamelingen zoals tentoonstellingen, shows en wedvluchten met (alle soorten) duiven, loopvogels en (sier)pluimvee zijn verboden.

Zie persbericht

LNV-vogelgriepdossier hobbydierhouders

Import en export van pluimvee en pluimveeproducten

De Europese Commissie heeft de import van pluimvee en ander gevogelte of veren verboden uit de volgende landen: Turkije, Roemenië, Rusland, Kazachstan, China, Indonesië, Cambodja, Laos, Maleisië, Noord-Korea, Pakistan, Thailand en Vietnam. Naar aanleiding van de ontwikkelingen van de vogelgriep in Turkije, is ook de import van onbehandelde veren uit Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, Iran, Irak, Oekraïne, Kroatië en Syrië verboden. Het was al verboden om pluimvee, pluimveeproducten en ander gevogelte in te voeren uit deze landen. De douane is gevraagd extra te controleren op naleving van het al bestaande importverbod van vogels en vogelproducten. Er vindt in Nederland verscherpte controle plaats op illegale invoer van pluimvee, vogels en veren op luchthavens en zeehavens door de douane, de AID en de VWA.

Import van siervogels
De Europese Commissie heeft besloten tot een tijdelijk importverbod voor siervogels. Dit omdat er een besmette papegaai is aangetroffen in Engeland. Dit importverbod blijft vooralsnog van kracht.

Internationale transporten: reinigen en ontsmetten Vervoermiddelen die gebruikt zijn voor het transport van levend pluimvee of broedeieren in landen buiten de Europese Unie of (mochten die er komen) in EU-landen met vogelgriep, moeten bij terugkeer in Nederland zo snel mogelijk worden gereinigd en ontsmet. Deze maatregel geldt vanaf 24 oktober 2005. De reiniging en ontsmetting moeten hoe dan ook gebeuren, ook als het in het buitenland al gedaan is. Het is verplicht hiervoor een geregistreerde reinigings- en ontsmettingsplaats te gebruiken. Alle losse voorwerpen (kratten e.d.) dienen apart gereinigd en ontsmet te worden.

De vervoerder moet binnen 24 uur na binnenkomst in Nederland een bewijs (bijvoorbeeld de factuur) overleggen aan de Voedsel en Waren Autoriteit. Daarop moeten de datum en het tijdstip van de reiniging en ontsmetting vermeld zijn en het kenteken van het vervoermiddel. Het bewijsstuk moet vervolgens in het vervoermiddel bewaard worden.

De Voedsel en Waren Autoriteit en de Algemene Inspectiedienst hebben opdracht gekregen de naleving strikt te controleren. De maatregel geldt niet voor doorvoer.

* LNV-vogelgriepdossier pluimveehouders

* LNV-vogelgriepdossier import/export en transport

Meldkamer AID (045-5466230)

De Algemene Inspectiedienst (AID) is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. De meldkamer van de AID is extra uitgerust om meldingen die gaan over de vogelgriep op te vangen. Een andere belangrijke taak van de meldkamer is het aannemen van dierziektemeldingen. Zowel particulieren, pluimveehouders als dierenartsen kunnen verhoogde vogelsterfte doorgeven aan de meldkamer. Hierbij benadrukken wij dat het nummer niet bestemd is voor het melden van één dode vogel. Dagelijks sterven er veel vogels aan natuurlijke oorzaken, één dode vogel is dus geen reden voor ongerustheid.