Gemeente Langedijk


Ozb-stijging voldoet aan wettelijke voorschriften 20 februari 2006

Minister Zalm verklaarde afgelopen zondag in het televisieprogramma Buitenhof dat gemeenten hun ozb-tarief niet meer dan 2% mogen laten stijgen. Hij riep burgers op de aanslag niet te betalen als de stijging groter is dan 2%.
Bij de oproep van Zalm kunnen enige nuances worden aangebracht. Het parlement heeft onlangs ingestemd met een wetswijziging die de ozb-tarieven aan banden legt. Er is een drempeltarief ingesteld van 2,43 en een maximumtarief van 6,62. Het drempeltarief wordt gezien als het gemiddelde tarief van alle gemeenten tezamen. Tot aan het drempeltarief mag de gemeente haar tarieven vrij verhogen. Daarboven is alleen een stijging toegestaan met een percentage dat overeenkomt met de trendmatige groei van het Bruto Binnenlands Product. Dit percentage is voor 2006 vastgesteld op 2%. Deze stijging is alleen toegestaan mits het tarief niet boven het maximumtarief uitkomt.

In Langedijk bedroeg het ozb-tarief voor de eigenaar van een woning in 2005 2,-- per 2.500,-- woningwaarde. Het tarief voor de gebruiker bedroeg 1,60 per 2.500,-- De ozb voor gebruikers van woningen is afgeschaft. De gemeenteraad heeft in november 2005 besloten het tarief voor de eigenaar te verhogen naar het drempeltarief van 2,43. Deze stijging voldoet aan de wettelijke voorschriften. De gemeente Langedijk komt dan ook niet voor op het lijstje van 62 gemeenten die de ozb volgens minister Zalm buitensporig verhogen.

Samen met de gemeentelijke belastingen worden de ozb-beschikkingen deze maand in Langedijk verspreid. Wellicht ten overvloede stelt de gemeente dat het niet betalen van de ozb-aanslag risicos met zich meebrengt. Wie niet heeft betaald als de betalingstermijn is verstreken, wordt door de gemeente geconfronteerd met dwanginvordering. Dit brengt extra kosten met zich mee.