Partij van de Arbeid


Den Haag, 20 februari 2006


Vragen van het lid Klaas de Vries (PvdA) aan de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie


over de presentatie van Syriërs ten overstaan van een Syrische delegatie


1. Is het waar dat een groot aantal Syriërs ter vaststelling van hun identiteit wordt gepresenteerd aan een speciaal naar Nederland overgekomen delegatie uit Syrië? Zo ja, wie zijn deze vertegenwoordigers uit Syrië? Is het waar dat het hierbij gaat om leden van een Syrische geheime dienst? Wat zijn de specifieke bevoegdheden van de leden van deze delegatie? Waar vinden deze presentaties plaats?


2. Waarom vinden deze presentaties niet plaats ten overstaan van de Syrische diplomatieke vertegenwoordiging in Nederland?


3. Welke specifieke afspraken zijn gemaakt tussen de Nederlandse en Syrische autoriteiten ten aanzien van deze presentaties? Betreffen deze afspraken ook het aantal te verstrekken laissez-passers aan niet rechtmatig in Nederland verblijvende Syriërs?


4. Kunt u aangeven welke informatie wordt verstrekt aan de Syrische delegatie? Betreft dit informatie van de Vreemdelingendienst? Op welke wijze wordt gewaarborgd dat geen vertrouwelijke informatie ter kennis komt van deze delegatie?


5. Is het waar dat er IND-medewerkers of medewerkers van de Vreemdelingendienst aanwezig zijn bij deze presentaties? Wat zijn de bevindingen van deze medewerkers over het verloop van de gehouden presentaties?


Nederlands Dagblad, 16 februari 2006


---


Met vriendelijke groet,


Chantal Linnemann

Secretaresse Voorlichting


Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid

Plein 2

K 103

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Tel: 070 318 2694

Fax: 070 318 2800

c.linnemann@tweedekamer.nl