Gemeente Haarlem


20 februari 2006
43/2006


Stijging OZB Haarlem voldoet aan wettelijk percentage

Haarlem ten onrechte beschuldigd door minister Zalm

De gemeente Haarlem staat ten onrechte op de lijst van gemeenten die voor 2006 hogere tarieven voor de onroerendezaakbelasting (OZB) hebben vastgesteld dan wettelijk is toegestaan. De oproep van minister Zalm aan burgers van deze gemeenten om hun OZB-aanslag niet te betalen is in de ogen van het college ongehoord en onbehoorlijk.
Volgens de wettelijk toegestane tariefstijgingen had Haarlem de OZB voor woningen (eigenaarsdeel) in 2006 met 8,5% mogen laten stijgen. De stijging is echter beperkt gebleven tot 3%.

Het tarief voor OZB wordt vastgesteld per 2.500 euro van de waarde van het huis (onroerend goed). De minister heeft een zogenoemd drempel tarief vastgesteld van 2.43 euro (dus per 2.500 euro van de waarde van het huis). Gemeenten die in 2005 met hun tarief boven die drempel uitkwamen mogen hun tarieven met maximaal 2% verhogen. Een hoger percentage is alleen toegestaan met toestemming van de provincie.
Gemeenten die onder de drempelwaarde zitten mogen hun tarief verhogen tot aan de drempelwaarde. Hierbij zijn zij niet gehouden aan het maximale stijgingspercentage van 2%

In Haarlem was het tarief in 2005 2.24 euro, ruim onder de drempelwaarde van het ministerie. Na een verhoging met 3% (opgeteld: 1% inflatie en 2% verhoging) is het nieuwe tarief vastgesteld op 2.31 euro. Dat is nog altijd onder de drempel die de minister heeft vastgesteld.

De gemeente heeft de OZB tarieven maandag nogmaals gecheckt n.a.v. van de lijst die is gepubliceerd en de brief van het ministerie van BZK die maandagochtend is binnengekomen. Deze check heeft uitgewezen dat de gemeente binnen de wettelijke tarieven en stijgingspercentage is gebleven bij de OZB voor woningen.
Het tarief dat voor het gebruikersdeel van niet woningen (bedrijfsruimte) is vastgesteld (3,13 euro) is conform de cijfers die het ministerie van BZK in 2005 heeft gepubliceerd. Door afronding van het nieuwe tarief (3,1256 naar 3, 13 euro) komt de stijging iets boven de wettelijke toegestane 2% uit (2,14%).

Vanavond, maandag 20 februari is minister Zalm te gast in het politiek café dat De VVD organiseert in het kader van de verkiezingen. Ook de wethouder financiën van Haarlem Maarten Divendal (PvdA) is hierbij aanwezig. Hij zal de minister zeker aanspreken op zijn uitlatingen.
---


Concernstaf
Marie-José van Lent
023-5113131
023-5113440
mjlent@haarlem.nl

---- --