Gerechtelijke organisatie

Meer dan 230.000 uitspraken terug te vinden dankzij de LJN-index

Rechtspraak.nl publiceert vanaf maandag 20 februari 2006 een index van Landelijke Jurisprudentie Nummers: de LJN-index. In de LJN-index zijn de gegevens opgenomen van uitspraken uit meer dan 30 juridische tijdschriften en de internetsites JOL en Rechtspraak.nl. Elke uitspraak heeft daarbij een uniek LJN-nummer gekregen. Aan dit LJN-nummer zijn vervolgens de zaakgegevens, de vindplaatsen in de opgenomen tijdschriften en databanken en de gegevens omtrent annotaties gekoppeld. De LJN-index bevat niet de teksten van de uitspraken zelf, noch samenvattingen of andere ontsluitingsinformatie.

Veel meer uitspraken dan op Rechtspraak.nl
Alle uitspraken die in de uitsprakendatabank op Rechtspraak.nl staan, zijn terug te vinden in de LJN-index. In de LJN-index staan echter ook veel uitspraken die niet op Rechtspraak.nl zijn gepubliceerd. Deze uitspraken gaan vaak veel verder terug dan 1999, de start van Rechtspraak.nl. Zo zijn bijvoorbeeld van de NJ (Nederlandse Jurisprudentie) de gegevens van alle hierin gepubliceerde uitspraken vanaf 1965 opgenomen. Tot nu toe zijn in totaal meer dan 230.000 uitspraken opgenomen in de LJN-index. De LJN-index zal voortdurend worden uitgebreid.

Voordelen LJN-index
Dankzij de LJN-index kunt u een uitspraak met behulp van het LJN-nummer citeren, zonder dat u de verschillende vindplaatsen hoeft te noemen. Iedere lezer van het citaat kan de vindplaatsen namelijk zelf met behulp van de LJN-index opzoeken. Indien een uitspraak u alleen bekend is middels een vindplaats die voor u niet toegankelijk is, dan kunt u in de LJN-index snel opzoeken of deze mogelijk ook is gepubliceerd op vindplaatsen die wel voor u toegankelijk zijn. En omdat ook de commentaren en annotaties in de LJN-index zijn vermeld, kunt u snel opzoeken waar een uitspraak is becommentarieerd.

Hoe kunt u de LJN-index gebruiken?
De LJN-index kunt u op drie manieren gebruiken. In de eerste plaats kunt u de zoekmachine gebruiken, hiervan is ook een handleiding opgenomen. In de tweede plaats is het mogelijk om zogenaamde 'deeplinks' naar een LJN-nummer op te nemen. Ten slotte kunt u ook de LJN-index koppelen aan uw eigen computersysteem door middel van een zogenaamde ' webserviceâ.

Bron: Centrale redactie rechtspraak.nl Datum actualiteit: 20 februari 2006 Naar boven