Nederlandse Vereniging van Journalisten

Aan de NVJ-leden werkzaam bij PCM
Principeakkoord Sociaal Plan PCM
(20 februari 2006)

Geachte collegae,

Hierbij kunnen wij u mededelen dat er een principeakkoord bereikt is voor een nieuw Sociaal Plan PCM .doc.

Basis voor het nieuwe Sociaal Plan is het bestaande PCM-plan .doc, dat tot en met 2005 naar tevredenheid heeft gewerkt. Dit moest echter aan de nieuwe wet- en regelgeving ten aanzien van VUT/prepensioen worden aangepast.

De mogelijkheden voor deelname aan een ouderenregeling worden door de nieuwe wetgeving beperkt. Toch is afgesproken dat in geval van verval van functies bij de dagbladen, alle journalisten ouder dan 60 jaar vrijwillig gebruik kunnen maken van een ouderenregeling (tegen het uitkeringsniveau van de VUT op spilleeftijd).

Daarnaast kunnen alle journalisten ouder dan 56 jaar (per 1/1/2006) kiezen voor een part-time ouderenregeling, indien zij daarbij bijdragen aan vermindering van boventalligheid. Dit betreft de zogenaamde 50/75/100-regeling, waarbij nog maar 50% gewerkt hoeft te worden, 75% loon wordt doorbetaald en 100% pensioen- en VUT-opbouw plaatsvindt.

In individuele gevallen kan PCM/hoofdredactie ook nog steeds besluiten om de ouderenregeling toe te kennen op de leeftijd 57,5 jaar aan journalisten, die op 1 januari 2006 ouder zijn dan 56 jaar. PCM heeft een uiterste inspanningsverplichting toegezegd om alle 56-plussers werk te garanderen tot het bereiken van deze leeftijd van 57,5 jaar.

Voor alle andere (jongere) journalisten geldt:
In het kader van de stimulering verloop en deeltijdarbeid zijn de bestaande afspraken bevestigd. Journalisten, die bijdragen aan een vermindering van boventalligheid (door part-time, dan wel volledig vertrek) ontvangen een vergoeding van een maandsalaris per gewerkt dienstjaar (met een minimum van 3 maandsalarissen).

Na vaststelling van de boventalligheid kan worden gekozen voor een vergoeding ineens ter grootte van de neutrale kantonrechtersformule. Dit houdt in dat een vergoeding betaald wordt van een maandsalaris per gewerkt dienstjaar. Dienstjaren boven de leeftijd van 40 jaar tellen met factor anderhalf, dienstjaren boven de leeftijd van 50 jaar tellen dubbel.
Bij boventalligheid kan ook worden gekozen voor een herplaatsingszoektermijn, waarbij een professioneel bureau gaat zoeken naar een passende functie binnen of buiten PCM. Zonodig kunnen hierbij scholingstrajecten worden gevolgd.
De zoektermijnen zijn in het nieuwe plan verruimd. Afhankelijk van leeftijd en aantal dienstjaren varieert deze zoektermijn van 3 maanden tot 16 maanden, waarbij voor de 45-plussers een aanvullende termijn van 6 maanden kan gelden, als er sprake is van een omscholingstraject.

Boventalligheid wordt vastgesteld conform het zogenaamde afspiegelingsprincipe. Dat betekent dat binnen functies waar boventalligheid is de laatst binnengekomen medewerker binnen de leeftijdsgroepen 15-25 jaar, 25 - 35 jaar, 35 - 45 jaar, 45 - 55 jaar en 55 jaar en ouder, het eerst voor boventalligheid in aanmerking komt.
Uitzonderingen op grond van bijzondere journalistieke kwaliteiten, zijn op voordracht van de hoofdredactie, na overleg met de redactiecommissie, mogelijk.

Tenslotte is het plan op een aantal kleinere punten licht verbeterd, waarvoor ik verwijs naar de tekst van het akkoord.

Omdat er op dit moment nog geen concrete reorganisatie is aangekondigd bij een van de betrokken PCM-bedrijven, en het sociaal plan slechts op een beperkt aantal onderdelen is gewijzigd, hebben we in overleg met de redactiecommissies besloten om geen aparte redactiebijeenkomsten te beleggen om het plan toe te lichten.
Mocht u hier toch behoefte aan hebben, aarzel dan niet om contact met ondergetekende op te nemen.

We willen u vragen om uiterlijk 8 maart a.s. uw stem uit te brengen in het stemlokaal.

Mocht u nog vragen hebben dan beantwoorden wij die graag.

Met vriendelijke groet,

Thomas Bruning
Algemeen Secretaris NVJ
Bianca Rootsaert
Secretaris Dagblad