Gemeente Eersel


Nieuwsberichten

20-02-2006
Beleidsregels versnipperen snoeihout erfbeplanting/in gebruik geven gemeentelijke houtversnipperaar

Op 24 januari 2006 hebben burgemeester en wethouders beleidsregels vastgesteld voor het versnipperen van snoeihout van erfbeplanting. Deze beleidsregels treden in werking op 24 februari 2006. Door de gemeenteraad was eerder gevraagd om een regeling te treffen waarbij de kosten van een versnipperaar door de gemeente worden gedragen. De aanleiding was een wijziging van de Wet milieubeheer, waardoor er op dit moment in principe een algeheel landelijk stookverbod van afvalstoffen in de open lucht geldt.

Inmiddels heeft de gemeente een houtversnipperaar aangeschaft, die tevens kan worden gebruikt door inwoners voor het versnipperen van snoeihout van erfbeplanting. Om in aanmerking te komen voor het in gebruik geven van deze versnipperaar door de gemeente gelden wel een aantal voorwaarden. De gemeente stelt deze versnipperaar gratis beschikbaar voor het versnipperen van snoeihout van erfbeplanting.

Hieronder treft u informatie aan over de inhoud van de beleidsregels versnipperen snoeihout erfbeplanting en het in gebruik geven van de gemeentelijke houtversnipperaar. De volledige tekst van de beleidsregels ligt ter inzage bij de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling in het gemeentehuis.

Wanneer van toepassing?
Ten aanzien van erfbeplanting worden twee vormen onderscheiden. Sierbeplanting en landschappelijke beplanting. De regeling geldt uitsluitend voor landschappelijke erfbeplanting. Landschappelijke erfbeplanting kan uitgesplitst worden in particuliere wild uitgroeiende hagen, houtwallen, singels, bosjes, knotbomen en hoogstamboomgaarden op of rond (landbouw)gronden, het erf en/of huisperceel, bestaande uit inheemse heesters en/of bomen. De overige beplanting wordt als sierbeplanting gezien.
Op een bijlage bij de beleidsregels is aangegeven welke soort erfbeplanting onder deze regeling valt.

Beheer
Er kan 1x per 5 jaar per adres voor de duur van 4 uur aanspraak gemaakt worden op de versnipperaar. De frequentie van 1x per 5 jaar uitdunnen/snoeien/knotten is voldoende om de landschappelijke beplantingen in stand te houden.

Wat voor soort houtversnipperaar heeft de gemeente en wanneer kan deze worden gebruikt?
De houtversnippermachine is een zogenaamde zelfaangedreven machine, voorzien van een trekhaakkoppeling. De doorsnede van het te versnipperen snoeihout mag maximaal 10 cm zijn. De houtversnipperaar wordt uitgeleend op maandag tot en met donderdag tussen 08.00 en 16.00 uur. De machine kan 4 uren worden gebruikt (exclusief ophalen en wegbrengen).

Hoe werkt het in gebruik geven van de houtversnipperaar door de gemeente?
U kunt een aanvraag doen voor het gebruiken van de houtversnipperaar bij de administratie van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, telefoonnummer 0497-53 13 09. De aanvraag dient ten minste 14 dagen van te voren plaats te vinden. Dan wordt bezien of de machine op de gevraagde datum kan worden gebruikt.
De houtversnipperaar dient u op te halen en terug te brengen bij de gemeentelijke werkhal, Hoolstraat 4a te Eersel. Bij het ophalen van de houtversnipperaar wordt u nader geïnformeerd over de specifieke voorwaarden voor het gebruiken van de houtversnipperaar.