Gemeente Eersel


Nieuwsberichten

20-02-2006
Verhoogde leges bij legaliseren illegale bouw

De gemeenteraad heeft bij het vaststellen van de 'Verordening op de heffing en invordering van leges 2006' besloten om 50% meer leges te heffen wanneer blijkt dat op het moment van vergunningverlening een illegale bouwactiviteit al is gestart of is gerealiseerd.

Het team Vergunningverlening en Handhaving is gestart met het project 'professionalisering Handhaving'. Bij het verzamelen van gegevens voor dit project is onderzocht hoeveel uren er besteed worden aan het legaliseren van illegaal gebouwde bouwwerken.
Wanneer een vergunningplichtig bouwwerk zonder bouwvergunning is gebouwd (en dus illegaal is), heeft de afdeling meer werk dan bij een normale aanvraag om bouwvergunning.
Nu door het project de extra uren inzichtelijk zijn gemaakt en er, afhankelijk van de prioriteit, zal worden opgetreden, blijkt dat de kosten aanzienlijk zijn. De gemeenteraad is van mening dat deze extra kosten ten laste moeten komen van de overtreder.

Deze verhoging geldt ook wanneer door middel van een vrijstellingsprocedure het gebruik van een gebouw gelegaliseerd moet worden. Bouwen in afwijking van een verleende bouwvergunning is niet toegestaan. Achteraf legaliseren van de afwijking kan bij hoge uitzondering worden gelegaliseerd, maar zal in het vervolg worden voorzien van een verhoging van de leges.
De boodschap die van de legesverhoging moet uitgaan is: 'eerst vragen dan doen'.

Tegen illegale bouwwerken of gebruik in strijd met het bestemmingsplan waarbij geen legalisatie mogelijk is, blijft de gemeente handhavend optreden.