Provincie Noord-Holland

Statenfractie Noord-Holland

P E R S B E R I C H T

D66 wil bereikbaarheid Randstad met hulp van vaarwegen Haarlem, 20 februari 2006

De statenfractie van D66 in Noord-Holland wil de bereikbaarheid in de Randstad bevorderen door meer gebruik te maken van vaarwegen. Daarvoor heeft de fractie het initiatiefvoorstel 'Wegen om te bevaren' bij Provinciale Staten van Noord-Holland ingediend.

De druk op de Nederlandse wegen is de afgelopen jaren behoorlijk toegenomen. Niet alleen door het autoverkeer, maar vooral ook het vrachtvervoer. Vooral de Randstad wordt daardoor over de weg steeds slechter bereikbaar. D66 vindt dat een groot gedeelte van het vrachtvervoer over water moet plaatsvinden. Veel stedelijk gebied is immers goed over water bereikbaar. Bovendien vervoert een binnenschip heel veel meer vracht dan vele vrachtauto's en is het betrouwbaar omdat er op het water geen files zijn en vracht dus altijd op tijd op de plaats van bestemming arriveert.

D66 wil met het initiatiefvoorstel 'Wegen om te bevaren' bereiken dat uiteindelijk een heel distributienetwerk over water wordt gerealiseerd en stelt daartoe een conferentie én twee voorbeeldprojecten voor, één voor het gehele Noordzeekanaalgebied en één voor de haven van Den Helder met haar achterland. D66 ziet voor de provincie Noord-Holland een centrale coördinerende rol weggelegd. Daarnaast moet de provincie meewerken aan het planologisch en financieel mogelijk maken van regionale distributiecentra en het oplossen van knelpunten. Voor de ontwikkeling van geavanceerde logistieke planningssystemen kan de provincie haar rol waarmaken bij het stimuleren van kenniseconomie en innovatie.

Statenlid Hans Berkhout:

"De Randstad slibt steeds meer dicht over de weg. Meer wegen aanleggen is peperduur. Dat tast kostbaar groen en landschap aan en stuit op steeds meer maatschappelijk verzet. Over water is praktisch elke stad in Nederland bereikbaar. Ik vroeg me dan ook af waarom we daar niet veel meer gebruik van maken. Dit zal natuurlijk niet alle fileproblemen oplossen, maar het helpt daar wel aan mee. Het is dan ook raar dat de overheden zoveel kansen laten liggen, want waar een wil is, is een (vaar)weg. Vandaar dit initiatief. Bovendien beperkt vervoer over water ook nog eens de uitstoot van fijnstof en CO2. Het is veel milieuvriendelijker, wat wil je nog meer?."