Ministerie van Defensie

20-02-2006 15:02

marechaussee neemt deel aan missie in rafah

De Koninklijke Marechaussee zal komend jaar namens de Europese Unie onafhankelijk toezicht houden op de openstelling van grensovergang Rafah tussen Gaza (Israël) en Egypte. Drie medewerkers van de Marechaussee vertrekken hier vandaag voor naar het Midden-Oosten.

De marechaussees zullen de Palestijnse grensbewakers monitoren en adviseren in het kader van de EU-missie Border Assistance Mission (EUBAM). Zij zien erop toe dat de afspraken worden nageleefd en bieden technische en praktische hulp aan de Palestijnse politieagenten en grensbewakers in Rafah.

De belangrijkste doelen van de missie zijn het bijdragen aan stabiliteit en veiligheid in de Palestijnse gebieden en aan de opbouw van het wederzijds vertrouwen, plus Palestijnse capaciteitsvergroting op het gebied van grensbewaking.

Op 25 november vorig jaar - tien weken na het vertrek van de Israëlische militairen uit de Gazastrook - hebben Palestijnse functionarissen de bewaking van de grensovergang Rafah overgenomen van Israël. De Europese Unie besloot vervolgens toezichthouders naar Rafah te sturen. In totaal zijn veertig EU-waarnemers aanwezig in de Gazastrook, onder wie de drie Nederlandse marechaussees. De meeste EU landen nemen deel aan de missie. Die is gestart in december 2005 en wordt geleid door een Italiaanse commandant.