Ingezonden persbericht


Persbericht
20 februari 2006

Tarieven OZB in Berkelland in overeenstemming met wetsvoorstel afschaffing gebruikersdeel OZB

Volgens berekeningen minister Zalm voor niet-woningen 1 eurocent te hoog afgerond

De tarieven die door de raad zijn vastgesteld komen overeen met de maximale tarieven die volgens het Voorstel van wet zijn toegestaan voor 2006. Minister Zalm heeft gisteren in het programma Buitenhof gezegd dat een aantal gemeenten hogere tarieven voor de onroerendezaakbelastingen (OZB) heeft vastgesteld dan wettelijk is toegestaan. De ministers Remkes en Zalm hebben hierover 62 gemeenten een brief gestuurd. Ook Berkelland wordt bij deze 62 gemeenten genoemd.

Het wetsvoorstel tot afschaffing gebruikersdeel OZB op woningen was tijdens de begrotingsvoorbereiding en behandeling het enige houvast voor gemeenten. Het wetsvoorstel is op 22 december 2005 door de Eerste Kamer goedgekeurd. In dit wetsvoorstel wordt bepaald dat tarieven boven een vastgestelde drempel nog maar met een bepaald percentage mogen stijgen. Voor 2006 is dit percentage vastgesteld op 2%. De tarieven van Berkelland zijn op de tarieven uit de bijlagen van het wetsvoorstel gebaseerd.

Geconstateerd kan echter worden dat het tarief voor de gebruikers van niet-woningen dat bij het wetsvoorstel wordt genoemd formeel 1 eurocent te hoog is. Dit wordt veroorzaakt doordat bij de berekening van de tarieven is afgerond volgens de normale rekenkundige afrondingsregels. De berekening van het tarief komt dan uit op 2,6872. Dit is afgerond op E 2,69. Dit bedrag komt overeen met het genoemde tarief in de bijlage van het wetsvoorstel. Weliswaar komt de stijging van dit tarief dan uit op 2,11% in plaats van 2%.

De opbrengst van het afrondingsverschil op de totale opbrengst van de onroerendezaakbelastingen is 0,06 procent. Ofwel E 3.500,-- op een totaal van ongeveer E 5.606.000,--.

Het college zal zich nog beraden over hoe om te gaan met de situatie. Voordat de aanslagen van Berkelland worden verzonden (eind april) zal hierover duidelijkheid zijn.


---



Ingezonden persbericht