Gemeente Haaren



* Haaren kiest 5

* Gemeentehuis gesloten met carnaval

* De gemeente leeft

* Beëdiging leerplichtambtenaren gemeente Haaren

* Haaren kiest 5

burgemeester affiche.jpg
In mijn vorige bijdragen heb ik u geïnformeerd over de wijze waarop de gemeenteraadsleden gekozen worden. Maar als ze gekozen zijn, welke taken hebben ze dan, wat gaan ze doen, over welke zaken gaat de raad?

Op de eerste plaats heeft de gemeenteraad natuurlijk een vertegenwoordigende rol. De raadsleden zijn immers door u gekozen! Daarnaast is de gemeenteraad de instantie die de kaders aangeeft waarbinnen het dagelijks bestuur (= het college van Burgemeester en Wethouders) moet werken. Ook bepaalt hij het budget dat beschikbaar is om deze taak uit te voeren. Achteraf controleert de raad of het college heeft uitgevoerd wat de gemeenteraad in zijn beleid heeft vastgelegd.
In veel gevallen bereidt het college de besluitvorming voor de gemeenteraad voor, Dat wil zeggen dat het college ervoor zorgt dat de raad voldoende informatie heeft om de kaders vast te kunnen stellen.

Ter illustratie enkele voorbeelden.

De gemeenteraad heeft de bevoegdheid om een bestemmingsplan vast te stellen waarin wordt aangegeven wat er waar mag komen: op welke plek mogen woningen gebouwd worden, waar zijn bedrijven toegestaan, waar mogen winkels komen, hoe hoog mogen de gebouwen zijn, hoeveel bijgebouwen zijn toegegaan enz. enz. Kort gezegd: wat mag wel en wat mag niet.
Het beoordelen van (bouw)aanvragen van onze inwoners, dat doet het college.
De raad stelt de kaders vast (het bestemmingsplan), het college voert het uit (behandeling van aan- vragen).
De gemeenteraad stelt het subsidiebeleid vast en geeft ook aan hoeveel subsidiegeld er beschikbaar is. Het college behandelt en beoordeelt de individuele subsidieaanvragen aan de hand van het door de raad vastgestelde subsidiebeleid.
De gemeenteraad stelt een verkeersveiligheidsplan vast waarin staat dat een straat als 60 km.-gebied moet worden ingericht. Ook bepaalt de raad welk budget beschikbaar voor uitvoering van de maatregel..Het college gaat dan aan de slag met de voorbereidingen,, de aanbesteding en de opdracht tot realisering.
Ten slotte een voorbeeld dat zeer actueel is: het college bereidt de centrumplannen voor de verschillende dorpen voor. Zij voert gesprekken met diverse partijen en onderzoekt de mogelijkheden. Vervolgens gaat het college met een voorstel naar de gemeenteraad, die dan beslist over de hoofdlijnen van het plan en over het beschikbare budget. De uitvoering van de plannen ligt vervolgens weer in handen van het college.

Kort en goed zou je kunnen zeggen dat alle belangrijke beslissingen op hoofdlijnen genomen worden door de gemeenteraad en dat de uitvoering van die besluiten in handen ligt van het college. Uiteraard worden er dagelijks veel besluiten genomen door het college. De gemeenteraad zal achteraf toetsen of de dagelijkse beslissingen passen binnen de hoofdlijnen die door de raad zijn aangegeven.

En als u invloed wil hebben op de beslissingen, dan is het belangrijk dat u op 7 maart uw stem laat horen.

Frans Ronnes
burgemeester

Naar boven


* Gemeentehuis gesloten met carnaval

I.v.m. carnaval is het gemeentehuis gesloten op maandag 27 en dinsdag 28 februari 2006.
Alleen voor het doen van aangiften van geboorte of overlijden is het gemeentehuis geopend op dinsdag 28 februari van 11.00 tot 12.00 uur.

Naar boven


* De gemeente leeft

gemeente leeft.jpg
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten, kortweg VNG, is een organisatie die de belangen behartigt van alle gemeenten bij bijvoorbeeld de Tweede Kamer, het Kabinet en maatschappelijke organisaties.

Daarnaast adviseert de organisatie haar leden over allerlei zaken. De VNG heeft nu een communicatiecampagne ontwikkeld: "de gemeente leeft.
Het doel van deze campagne is om te laten zien wat de gemeente is, doet en betekent voor haar inwoners.
Haaren doet mee aan deze campagne!

De campagne werkt met een simpele, herkenbare vorm (zoals hiernaast afgebeeld), het zogenaamde "Gelo (gemeentelogo) waarbij steeds een andere tekst kan worden gebruikt.
De start van de Haarense deelname richt zich op aandacht voor de gemeenteraadsverkiezingen. Misschien was het u al opgevallen op de verkiezingsborden of bij de publicaties van de burgemeester over de verkiezingen.

Na de verkiezingen verdwijnt het logo niet. U zult het regelmatig zien opduiken op posters, in publicaties en wellicht ook nog in andere vormen. Steeds met een andere tekst die zichtbaar maakt wat onze gemeente doet, die de gemeente laat leven en u dingen laat zien die misschien wel vanzelfsprekend zijn geworden.

Naar boven


* Beëdiging leerplichtambtenaren gemeente Haaren

De onderstaande medewerkers van het Regionaal Bureau Leerplichtzaken (RBL) te Sint-Michielsgestel zijn 8 februari jl. beëdigd als leerplichtambtenaar voor de gemeente Haaren:

· Marinus Gerardus Maria Vorstenbosch, geboren 27-04-1955 in Boxtel, aktenr. 3004877/1;

· Jacqueline Francisca Kaak, geboren 16-03-1964 in Leiden, aktenr. 6012642/0;

· Maria Christina Martina van Herwijnen, geboren 10-11-1956 in Kerkdriel (gemeente Maasdriel), aktenr. 6012642/0.