GroenLinks

GroenLinks pleit voor Vaccinatie Kopgroep en beperking transporten

20 februari 2006

GroenLinks wil deze week in een debat met minister Veerman spreken over de Vogelpest. Nu de minister er zeker van is dat de Vogelpest naar Nederland komt, is het noodzakelijk om de meest effectieve maatregelen te nemen. Onaangenaam verrast zijn wij over de afwijzende reactie van de minister op Vaccinatieplannen van Frankrijk. Minister Veerman zou juist met Frankrijk én Duitsland een kopgroep moeten vormen om vaccinatie van alle kippen (ook in de bio-industrie) mogelijk te maken.

Daarnaast vindt GroenLinks het ook verstandig om nu onmiddellijk het transport van kippen preventief aan banden te leggen. Niet een volledige stopzetting, maar compartimentering van Nederland, zodat een eventuele uitbraak zich niet als een olievlek over heel Nederland kan uitbreiden. Omdat internationale veetransporten ook besmettingsrisico's met zich mee brengen, dienen ook hier maatregelen te worden genomen. Gedacht kan worden aan het inkorten van de afstanden, registratie en ontsmetting van (pluim)veewagens.

De minister laat op dit moment de exportbelangen prevaleren boven de risico's voor de volksgezondheid en dierenleed. Hierin dient snel een betere balans gevonden te worden.

Wijnand Duyvendak

«