Februari 2006

Zomerboekingen iets beter, Turkije in een dip
Verre winterzon en Griekenland, Spanje en Portugal profiteren Boekingen voor de zomervakantie trekken vergeleken met begin januari iets aan, maar liggen nog steeds zes procent beneden het niveau van vorig jaar. Winterse zon- en sneeuwbestemmingen blijven 8 procent achter. Turkije zit met -47 procent nog steeds in een zware dip, Griekenland, Spanje en Portugal profiteren, zo blijkt uit recente ANVR / TNS Nipo boekingscijfers.
Zomer
De totale zomerse vliegmarkt komt uit op -9%, waarbij voorlopig zowel de Europese vliegbestemmingen (-9%) als de verre vliegbestemmingen (-6%) achterblijven in vergelijking met vorig jaar tot en met 5 februari.

Terwijl de boekingen voor een zomerse vakantie in Turkije in een dip zijn beland (-47%), zien landen als Griekenland (+24%), Portugal (+12%) en Spanje (+11%) het aantal Nederlandse toeristen dat een ANVR georganiseerde vliegvakantie heeft geboekt toenemen.

Verre bestemmingen
Buiten Europa zijn het met name Noord- (-14%), Midden- (-27%) en Zuid-Amerika (-18%) die achterblijven in de boekingen, evenals Afrika (-6%) en Australië/Nieuw Zeeland (-6%).

Het Caraïbisch Gebied (+2%) en verschillende bestemmingen in het Verre Oosten (+12%) doen het beter bij de Nederlandse vakantiezoeker. Het prachtige eiland Sri Lanka (+478%), na de tsunami hersteld, scoort hoog bij de Nederlandse toerist. Ook landen met oosterse culturen en oriëntaalse keukens zoals Thailand (+14%), China (+16%), Vietnam (+13%) en Maleisië (+52%) boekt de Nederlander enthousiast.

Autovakanties
ANVR geboekte autovakanties komen weliswaar uit op -2%, maar de keuze voor dit vakantievervoermiddel voor de zomer is gestegen ten opzichte van vorige maand (-6%). Populaire bestemmingen voor een autovakantie zijn Italië (+7%), Spanje (+6%), Frankrijk (+3%) en Oost Europa (+3%) in vergelijking met vorig jaar de boekingsperiode t/m 5 februari.

Winter
Het totale aantal bij ANVR touroperators geboekte winterse sneeuw- en zonbestemmingen blijft in de boekingen, evenals vorige maand, steken op -8%. Ook de wintersporter laat het met -7% enigszins afweten. Ondanks de grote hoeveelheid sneeuw laat de Nederlandse ANVR-wintersporter de pistes in populaire landen als Oostenrijk (-5%) en Frankrijk (-14%) leger achter dan vorig jaar.

Verre winterzon
Verre (zon)bestemmingen lijken deze winter meer aantrekkingskracht (+7%) te hebben op de vakantieganger. Men name landen als Kenia (+82%), Nederlandse Antillen (+44%), Dominicaanse Republiek (+17%), Jamaica (+25%), Indonesië (+14%), Sri Lanka (+70%), Malediven (+144%), Thailand (+20%) en Australië /Nieuw Zeeland (+24%) helpen Nederlanders de Hollandse winter te overbruggen.