Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Richter wint Dion Schaaktoernooi opnieuw

De Duitse Fide-meester Christian Richter wist zaterdag 18 februari de vierde editie van het Dion Schaaktoernooi Hardenberg te winnen, waar hij vorig jaar de toernooioverwinning nog moest delen met drievoudig winnaar IM Jeroen Bosch. Mede omdat er in de persoon van Harmen Jonkman voor het eerst een grootmeester meedeed, was Richters prestatie op voorhand helemaal niet zo vanzelfsprekend. Toernooiwinnaar Christian Richter

In de eerste ronde ging Jonkman echter meteen onderuit tegen Ludger Höllman, één van de lokale matadoren, die een handje geholpen werd door de eerste zet van wethouder Liese. Peter Mijnheer versloeg op zijn beurt Bosch, die zijn dag niet had en in de derde ronde geklopt werd door alweer Höllman. Overigens wist Bosch zich onlangs te plaatsen voor het gesloten NK in juni a.s., een hoogtepunt in zijn schaakcarrière.

Richter maakte ondertussen geen fouten en stond na vijf ronden met 4½ punt stevig aan kop. Met twee remises in de slotronden consolideerde hij zijn leiderspositie. De eindstand in groep 1 werd daarmee als volgt: 1. Richter met 5½ punten, 2. Jonkman 5, 3. Scho 3½, 4-6. Van Assendelft, Höllman, Mijnheer 3, 7-8. Bosch, Lammens 2½. Harmen Jonkman was ook blij met zijn tweede plaats

Groep 2 werd gewonnen door Geon Knol, gevolgd door Patriek Vleeming, Herman Voss en Richard Hendriks op een gedeelde tweede plaats. De onderlinge resultaten bepaalden op de valreep dat Hendriks buiten de prijzen viel. Groep 3 werd met 6 punten overtuigend gewonnen door jong talent Alexander Baisakow. Frank Bax eindigde hier als tweede, gevolgd door Geert Kloppenburg. Voor de uitslagen in de overige groepen zie www.sv-hardenberg.nl.

Zoals gebruikelijk werd er in groepen van 8 personen (ingedeeld volgens speelsterkte) een halve competitie afgewerkt, een formule die nog altijd garant staat voor spannend schaak en mooie momenten. Per partij hadden de spelers elk 20 minuten bedenktijd. In totaal waren er 88 deelnemers in een sfeervolle Zaal Mulder te Hardenberg, waarvan een aanzienlijk deel uit Duitsland kwam. Oudste deelnemer was wederom 90-plusser L. Kloppenburg uit Emmen, die een bos bloemen meekreeg. Het toernooi, dat mede mogelijk gemaakt werd door een aantal lokale middenstanders, verliep zowel organisatorisch als sportief vlekkeloos: wedstrijdleider Henk v.d. Berg had een rustige dag. Volgend jaar vindt het toernooi opnieuw plaats voor recreanten tot (groot)meesters.

(Foto's Roelof Hagedoorn)

---