Gemeente Harderwijk


Bouw winkels in Drielanden start volgend voorjaar

Het gemeentebestuur van Harderwijk en het Consortium Drielanden hebben overeenstemming bereikt over de uitgangspunten voor het winkelcentrum in Drielanden. Zij gaan nu uit van de start van (de eerste fase van) de bouw per april 2007. De verwachte bouwtijd is ongeveer een jaar.

De consortiumpartners, Phanos Drielanden BV en Slokker Vastgoed BV, hebben voor het winkelcentrum aan het Triasplein op dit moment nog geen definitief plan. Aanvankelijk was sprake van de realisering van circa 4.000 m² winkelvloeroppervlak. Recent distributieplanologisch onderzoek in opdracht van het consortium door het bureau Droog Trommelen en Partners te Nijmegen concludeert echter dat wil er sprake zijn van een levensvatbaar wijkwinkelcentrum het winkelvloeroppervlak dient te worden vergroot tot 5.000 à 6.000 m². Gedacht wordt aan twee supermarkten, omgeven door diverse kleinere winkels.

De afgelopen jaren zijn de inzichten ten aanzien van ondermeer de oppervlakten van supermarkten gewijzigd. Maar ook zijn de parkeernormen in de loop van de tijd behoorlijk bijgesteld. Zowel voor de extra winkelruimte als de extra parkeerplaatsen is meer ruimte nodig. Op de oorspronkelijke locatie ontbreekt die ruimte. De benodigde ruimte kan worden gevonden door een verschuiving van het geprojecteerde grachtje aan de oostzijde van de bouwplaats. Daarmee wordt ruimte op maaiveldniveau gecreëerd voor zowel een groter winkelcentrum als voor parkeren en bevoorrading.

Verder wordt bekeken of realisering in fasen mogelijk is, waardoor de eerste winkelvoorzieningen binnen afzienbare tijd kunnen worden opgeleverd.