Stichting Wakker Dier

CAMPAGNE 'WREEK JE KIP' Persbericht - 20 februari 2006

Stichting Wakker Dier start vandaag de campagne `Wreek je kip'. De campagne zal met alle legale middelen het non-vaccinatiebeleid aanvechten. Via de website www.virusremmer.nu worden hobbydierhouders opgeroepen 1 euro per opgehokte kip over te maken. Het geld zal geheel ten goede komen aan een campagne voor het recht om je kippen en andere vatbare hobbydieren met een prikje te beschermen tegen de vogelpest en tegen de door louter economische motieven ingegeven ophokplicht. Afhankelijk van budget en actuele stand van zaken worden proefprocessen, radiospots, een boycotcampagne, een verkiezingscampagne en krantenadvertenties ingezet. Een beschermend prikje tegen vogelgriep ligt klaar, maar hobbydierhouders wordt verboden hun kippen te beschermen. Dit non-vaccinatiebeleid wordt gevoerd om de handelsbelangen van de bio-industrie te verdedigen. Het gaat ten koste van de kippen, die vanwege het gebrek aan beschermende vaccinatie opgehokt moeten worden, en vormt een direct gevaar voor de volksgezondheid en de gezondheid van onze kippen. Minister Veerman wil vaccineren pas toestaan als alle lichten in Brussel op groen staan. Al vanaf de eerste grote dierziekteuitbraak in Nederland (varkenspest in 1997) wordt door de politiek een einde beloofd aan het non-vaccinatiebeleid. Door onwil, getreuzel en een politieke keuze voor de handelsbelangen van de bio-industrie wordt een onverantwoord risico genomen op een pandemie en zieke kippen. Met de ophokplicht, die een rechtstreeks gevolg is van het verbod om te vaccineren, wordt het welzijn van vele honderdduizenden dieren ernstig aangetast. Voor de derde keer in korte tijd wordt mensen het recht ontnomen om in Nederland hun kippen op een fatsoenlijke wijze te houden; met uitloop om te scharrelen. Eerder kostten dierziektes in de bio-industrie al miljoenen dieren het leven en werden ook veel hobbydieren hiervan het slachtoffer (varkenspest, 1997, 8.1 miljoen varkens, MKZ, 2001, 280.000 runderen en vogelpest, 2003, 30 miljoen pluimvee). Bij alle drie de dierziektes bleek het veetransport een cruciale verspreider van het virus.

Explosieve pluimveedichtheid bio-industrieVeel hobbykippenhouders zijn woedend over het feit dat wederom hun kippen de dupe worden van het gevoerde beleid dat zich geheel richt op de belangen van de bio-industrie. Nederland is het meest pluimveedichte land ter wereld. Vandaag maakte het CBS nog bekend dat er in Nederland een groeiend aantal van momenteel 92 miljoen kippen in krappe stallen zitten voor de vlees- of eierproductie. Deze explosieve hoeveelheid kippen verhoogt de kans op een uitbraak enorm en is tevens de reden dat een enkel virus (dat sinds mensenheugenis bekend is maar tot voor kort nooit leidde tot een ophokplicht) nu een niet meer te stoppen epidemie kan veroorzaken. Ook de commissie van deskundigen die minister Veerman adviseert, gaf al eerder aan dat `bij deze dichtheden, zelfs met de verbeterde bestrijdingsmogelijkheden, bij insleep van HPAI in de commerciële pluimveehouderij een zeer grote uitbraak nauwelijks is te voorkomen.'. Wetenschappers gaven op een conferentie in Wageningen ook aan dat de pluimveedichtheden in Nederland onverantwoord zijn. Het overgrote deel van de Nederlandse productie wordt geëxporteerd. Om deze export in stand te houden wordt een non-vaccinatiebeleid gevoerd. Een aantal landen weigert producten af te nemen van gevaccineerde dieren.

Veetransport oorzaak dierziektes

Bij alle recente dierziektes in Nederland bleek het veetransport een cruciale factor te zijn bij de verspreiding van de gevaarlijke virussen. Vreemd genoeg wordt nu aan dit veetransport amper beperkingen opgelegd. Tijdens de varkenspest in 1997 werd verspreiding van het virus veroorzaakt doordat op de valreep van het vervoersverbod massaal nog varkens werden versleept. In 2001 bleek MKZ Nederland binnen gekomen te zijn met een internationaal schapentransport, waarbij het virus werd doorgegeven aan kalveren in Frankrijk die naar Nederland werden versleept. Tijdens de vogelpest in 2003 concludeerden deskundigen achteraf dat met name het vervoer van dieren en dierproducten de vogelpest hadden verspreid.

Via de campagne `Wreek je kip' hoopt Wakker Dier een stem én handelingsperspectief te bieden aan alle mensen met hart voor hun hobbydieren, die vandaag machteloos staan ten opzichte van een andermaal door de overheid opgelegd ophokbeleid ten faveure van de mens- en dieronterende bio-industrie.