Gemeente Tilburg

Datum
20 februari 2006

Nieuwe website gelanceerd: www.gezondtilburg.nl

Zorgportaal mogelijk door unieke samenwerking tussen gemeente en zorginstellingen

Vanaf 20 februari is er een nieuwe website voor inwoners van Tilburg en omstreken. Op www.gezondtilburg.nl vindt u betrouwbare informatie over gezondheid en ziekte, handige tips om gezond te blijven, adressen van dokters en andere hulpverleners, en actuele ontwikkelingen. Jongeren kunnen via de site vragen stellen aan een jeugdarts van de GGD. In de komende jaren komen er meer vormen van persoonlijke service op de site. Dat maakt de site vernieuwend.

De website is een initiatief van de gemeente Tilburg, Zorgnetwerk Midden- Brabant, de GGD Hart voor Brabant, en Medicinfo. In de redactie zit ook een vertegenwoordiger van het Regionaal Patiënten en Consumenten Platform, die vanuit de klanten mee zal denken.

Wethouder zorg Els Aarts- Engbers is enthousiast over de nieuwe site: "Het is een prachtig voorbeeld van moderne informatietechnologie binnen de gezondheidszorg. Ik hoop echt dat website door jong en oud gebruikt gaat worden. Verder ben ik heel benieuwd naar de persoonlijke service, die aan de website gekoppeld gaat worden. De jeugdarts van de GGD gaat via de mail vragen beantwoorden van jongeren en hun ouders."

Wethouder economie Hans Janssen vertelt waarom de gemeente Tilburg subsidie heeft gegeven voor de ontwikkeling en het onderhoud van de website: "We willen de medische sector een impuls geven voor vernieuwing. Op termijn moet de site ook een bijdrage leveren aan het oplossen van capaciteitstekorten in de zorg. Vanwege de vergrijzing zal de zorgvraag toenemen, terwijl de beroepsbevolking afneemt. Dat maakt het nodig om te zoeken naar efficiënte oplossingen, bijvoorbeeld via ICT".

Ook het Zorgnetwerk Midden- Brabant (ZMBR) investeert in de site. Wim van Geffen, directeur van ZMBR: "Het zorgnetwerk, een samenwerkingsverband van 14 zorginstellingen in Tilburg en de regio, werkt aan een compleet en helder zorgaanbod. De nieuwe website kan daar zeker een bijdrage aan leveren. Het is voor de zorginstellingen een mooie manier om informatie over hun diensten bekend te maken bij een breed publiek. En voor klanten is het natuurlijk heel handig dat ze alles op een plek kunnen vinden."

De GGD Hart voor Brabant zorgt voor de adresgegevens op de website van huisartsen, fysiotherapeuten, verloskundigen, ziekenhuizen, alternatieve geneeswijzen e.d. Bovendien levert de GGD de eerste interactieve persoonlijke service die op de site te vinden is, namelijk vragen stellen aan de jeugdarts.

Voor de inhoudelijke vulling van het thema "Gezond en Ziek" op de site, is een contract gesloten met het gespecialiseerde bedrijf Medicinfo. Die levert dit soort informatie al aan diverse zorginstellingen, huisartsen en zorgverzekeraars in het land. Marijke Will van MedicInfo: "Al onze informatie wordt ontwikkeld in nauwe samenwerking met deskundigen en wordt ook altijd eerst gecontroleerd door een team van (para)medici en specialisten, voordat het op de site komt. Dat maakt de website tot een betrouwbare informatiebron. Overigens kan een site natuurlijk nooit het contact tussen arts en patiënt vervangen. Bij gezondheidsproblemen blijft het verstandig om de huisarts te raadplegen."

Noot voor de pers:
Meer informatie: Wim van Geffen, Zorgnetwerk Midden- Brabant, 013-4657355


---- --