BredeSchoolNet


Werkgeversbijdrage kinderopvang komt er misschien toch

Minister De Geus bereidt een wetsvoorstel voor om de werkgeversbijdrage voor kinderopvang per 1 januari 2007 verplicht te stellen. Of de verplichting er daadwerkelijk komt, hangt af van nog lopend onderzoek.

Of het daadwerkelijk komt tot een wettelijke verplichtstelling hangt af van de resultaten van een onderzoek naar de mate waarin werkgevers financieel bijdragen aan de kosten voor kinderopvang van hun werknemers. Onderzocht wordt hoeveel procent van de werknemers beroep kan doen op een volwaardige' regeling. Dit betekent dat een werknemer aanspraak moet kunnen maken op een vergoeding van ten minste een zesde deel van de kosten voor opvang van kinderen tot en met de basisschoolleeftijd.
De resultaten van het onderzoek worden in juni verwacht.

Bij de behandeling van de Wet kinderopvang is als doel gesteld dat 90 procent van de werknemers in 2008 een volwaardige bijdrage moet krijgen. Als uit het onderzoek blijkt dat er geen zicht op is dat dit in 2008 gehaald zal worden, wordt het wetsvoorstel ingediend.

Midden 2005 kon 69,1 procent van alle werknemers een beroep doen op een bijdrage voor de opvang van kinderen tot en met 12 jaar. Deze vergoeding is echter niet altijd volwaardig. De Geus streeft ernaar voor het zomerreces een definitieve beslissing te nemen.

Brief van minister De Geus over de werkgeversbijdragen in de kosten van kinderopvang (PDF)
Brief van minister De Geus aan de Stichting van de Arbeid over de werkgeversbijdragen in de kosten van kinderopvang (PDF)